Életmód

“Nem volt olyan csajom, akit oda mertem volna engedni a volánhoz”

Sok helyen dupla széles parkolókat alakítanak ki nőknek, és ha valaki totojázik a dugóban, hamar megkapja a férfiaktól, hogy "ez csak nő lehet!". Tényleg ennyivel rosszabb sofőrnek tartják maguknál a nőket a férfiak, vagy a saját párjukat azért szívesen odaengedik a volánhoz? Vagy csak úgy, ha közben az anyósülésről oszthatják a tanácsokat?

A férfiak jobb sofőrök a nőknél?

“Általánosításnak tűnhet, de a férfiak tényleg jobb sofőrök a nőknél. Persze a kivétel gyengíti a szabályt” – vallja a 38 éves Gábor, és ezzel a véleményével egyáltalán nincs egyedül. Lassan már általános vélekedésnek számít, hogy a pasik ügyesebbek a volánnál, mint a nők, és ha körbenézünk az autóversenyzők világában, a nemek közti arány valóban elgondolkodtató. De valóban így lenne? Szerencsére a dolog kissé árnyaltabb ennél, és ezt néha még a férfiak is látják. “Ez a jó sofőr–rossz sofőr dolog nézőpont kérdése. Én úgy fogalmaznék, hogy a nők nem rosszabb, talán csak kevésbé magabiztos sofőrök. Viszont épp a túlzott magabiztosság miatt a férfiak sokkal több balesetet okoznak a nőknél az utakon, és azt is könnyebben bevállalják, hogy ittasan üljenek volánhoz. Ezt nem én találtam ki, hanem tény. Most akkor ki a jobb sofőr? Az, aki gyorsabban levezeti a távot, és könnyedén parkol le szűk helyekre is, vagy az, aki talán lassabban és kevésbé vagány módon visz haza, de nagyobb eséllyel kerüli el a balesetet is?” – vallja a 31 éves Misi.

Türelem jó sofőrt terem

A férfiak nem épp a türelmükről híresek, ha egy náluk gyengébbnek vélt sofőrrel van dolguk, márpedig ez nincs túl jó hatással a párjuk vezetési szokásaira, és ahogy azt a 31 éves István története is bizonyítja, a probléma régről eredeztethető: “Emlékszem, hogy gyerekkoromban a családi utazásoknál apám gyakran kérte meg anyámat, hogy vezessen, mert így ő megihatott egy-két sört, viszont ezt aztán azzal hálálta meg, hogy végig mindenbe belepofázott vezetés közben, és nem volt ritka a leordítás sem, amitől persze anyám ráfeszült a dologra, és csak még rosszabbul vezetett. Miután elváltak, és már úgy ültem anyám mellett, hogy az apám nem volt a kocsiban, feltűnt, hogy sokkal jobban vezet, mint azelőtt, amikor még csesztették. Azóta, ha véletlenül az anyósülésre sodor az élet, igyekszem nem belepofázni senki dolgába.”

Szerencsére néhány férfi tudja is magáról, hogy türelmetlen, és igyekszik megjavulni, ahogy azt a 40 éves András teszi: “Mivel általában vezetésileg tapasztalatlan párom volt, mindig én vezettem, és idegesített, ha például kocsmázás után néha át kellett adnom a volánt. A feleségemet most is tanítgatom városban vezetni és parkolni. Vannak biztató jelek, ráadásul szerencsére az évek során türelmesebb lettem.”

Vannak jó női sofőrök

Bármennyire cinikus e téren egy pasi, azért azt szinte mindegyik elismeri, hogy akadnak jó, sőt egészen kiváló női sofőrök is, még ha a férfiak egójának nem is tesz jót, ha a párjuk jobban vezet náluk. “Vannak jó női sofőrök, de róluk nehéz beszélni, mert őket nem szúrja ki az ember. Aki csak simán jól végzi a dolgát, az nem kelt feltűnést” – mondja a 36 éves Károly. A 32 éves Patrik egészen hosszú kis eszmefuttatást vezetett elő nekem a férfi és női sofőrök közti különbségekről: “Szerintem ez a dolog nem annyira nemi kérdés, egyszerűen többnyire abból lesz jó sofőr, aki szeret vezetni. A sofőrködés irányítás, és a férfiak többnyire jobban szeretnek irányítani, azért is lesznek sokszor ők a jobb sofőrök. Én valamiért sosem szerettem vezetni, nem is tartom magam jó sofőrnek, a barátnőm viszont imád a volán mögött ülni, ezért többet is vezet, ennek köszönhetően jobb sofőr nálam, elismerem. Ha azt gondoljuk, hogy azért kell nekünk vezetnünk, mert a párunk úgyis gyengébb sofőr, azzal csak azt érjük el, hogy esélye se lesz rendesen megtanulni vezetni”.

Molly és édesanyja Coral Taylor, raliversenyzők
Molly és édesanyja Coral Taylor, raliversenyzők

 

Keresik az okokat

Amikor e-mailben kérdeztem egy tucatnyi férfit arról, mit gondolnak a férfi és női sofőrök közti

különbségekről, egyáltalán szerintük létezik-e ilyen, sokan kérés nélkül is próbálták megfejteni a vélt különbségek okát. A 30 éves Robi ezt a tájékozódásban találta meg: “Az lehet a dolog mögött, hogy a nők többsége gyengébben tájékozódik, így, mivel kevésbé ismerik az utakat, arra figyelnek, hogy merre menjenek, és a nagy összpontosításban már nem marad energia magára a vezetésre. Szóval nekem a női sofőrökkel leginkább nagyvárosban van bajom, ilyenkor szívesebben veszem át a volánt a feleségemtől is, viszont autópályán vagy vidéken simán elboldogulnak”.

A másik vélt okot a 33 éves Bálint a tükörhasználatban találta meg: “A tükör arra való, hogy lássuk, mi történik az autónk mögött, nem pedig sminkelésre. Amikor a feleségemmel megismerkedtünk, még csóró diák voltam, és nem volt autóm, viszont neki igen, így eleinte, ha együtt mentünk valahová, mindig ő vitt, nekem pedig sokszor konkrétan halálfélelmem volt mellette, úgy vezetett. A tükörben sminkelések meg a kocsiban telefonálás volt az alap, ahogy a városi gyorsulásos versenyes sebesség is, de eleinte a békesség kedvéért nem akartam szólni. Aztán egyszer egy piros lámpás áthajtása után kitört belőlem a dolog, és ezen annyira összevesztünk, hogy akkor majdnem szakítottunk. Végül kibékültünk, és abban maradtunk, hogy ha együtt megyünk valahová, akkor én vezetek.” Persze ezek csak vélemények, nem tények. A vezetés is olyan, mint sok más dolog az életben: gyakorolni kell. Sok gyakorlással pedig nemtől függetlenül bárkiből lehet jó, megbízható sofőr.

Úgy tűnik, mini közvélemény-kutatásunk azt az eredményt hozta, amire számítottunk, vagyis néhány kivételtől eltekintve a férfiak sokkal jobb sofőrnek gondolják magukat a nőknél. Ami valamelyik esetben igaz, de van, amelyikben nem igaz. Mi már ültünk olyan pasi mellett, aki nem tudott rendesen parkolni, vagy éppen tájékozódni volt képtelen egy városban, ami elég idegesítő tud lenni. Szóval ne kíméljetek minket, mondjátok el, ti hogy vezettek, a pasitok, a férjetek, a férfi ismerőseitek hogy vezetnek!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top