Életmód

Jobb kondiban vannak katonáink, mint tíz éve

Sőt egészségesebb életet élnek, mint egy átlagmagyar.

Míg 2003-ban a katonák harmada, tavaly már csak mintegy 2 százaléka nem felelt meg az éves fizikai állapotfelmérésen. Bár tíz év alatt az alkalmassági vizsga követelményei szigorodtak, legutóbb a katonák többsége kiváló vagy jó minősítést kapott – közölték a Honvédelmi Minisztériumnál.

Futás, hasprés és a többiek

A katonai alkalmasság követelményeit és a területet miniszteri rendelet szabályozza. Az ebben rögzített fizikai követelményeket az állomány valamennyi tagjának teljesítenie kell a Magyar Honvédségbe való belépéskor, előmenetel esetén, külszolgálat előtt, s egyébként minden évben rendszeresen.

A fizikai követelmények a futó-állóképesség, a karizom és a hasizom erejének méréséből állnak. Az állóképesség vizsgálatára a 3200 méteres síkfutás, önkéntes tartalékosok és 50 év felettiek esetében 1600 méter gyaloglás, a hasizom edzettségének vizsgálatára a felülés vagy hasprés, a vállöv erejének vizsgálatára a fekvőtámasz vagy húzódzkodás szolgál.

2 évvel ezelőtt Simicskó István, a HM parlamenti államtitkára mutatta meg a leendő önkénteseknek, milyen a tökéletes fekvőtámasz - Fotó: MTI
2 évvel ezelőtt Simicskó István, a HM akkori parlamenti államtitkára mutatta meg a leendő önkénteseknek, milyen a tökéletes fekvőtámasz – Fotó: MTI

A rendelet részletesen meghatározza a fizikai alkalmassági követelményeket nem és életkor szerint, figyelembe véve az egyes beosztásból fakadó speciális követelményeket is. Például egy 28 éves, lövésznek jelentkező férfi számára a minimum követelmények: 3200 méteres síkfutás teljesítése 19 perc 6 másodperc alatt, továbbá 2 perc alatt 60 fekvőtámasz (vagy 15 húzódzkodás), s szintén 2 perc alatt 64 felülés. Egy ügyvitelen dolgozó 44 éves nőnek 21 perc 18 másodpercen belül kell lefutnia a 3200 métert, és 2 perc alatt 29 fekvőtámaszt és ugyanennyi idő alatt 39 felülést kell teljesítenie az éves fizikai állapotvizsgálaton.

Felmérés évente

Az éves felmérésen kötelező a részvétel, aki nem teljesíti a követelményeket, az 6 hónapot kap a felkészülésre. Ebben a 6 hónapban a parancsnok kötelező felkészítő foglalkozást is előírhat, illetve biztosítja a testnevelő tiszt segítségét. Ha az érdekelt ezt követően sem teljesíti a követelményeket, akkor a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetében összetett terhelés-élettani vizsgálatnak vetik alá. Ha ezen a vizsgálaton sem felel meg, és ennek nincs egészségügyi oka, akkor a katona szolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik.

A HM tájékoztatója szerint nemcsak a katonák fizikai állóképességét, hanem egészségi állapotát is rendszeresen felmérik. A vizsgálatokból kiderült, hogy a teljes magyar lakossághoz képest a katonák körében feleannyi a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, míg a magas vérnyomásban szenvedőké csupán a negyede. Továbbá a katonák közül csak feleannyian fogyasztanak rendszeresen gyógyszert, mint a teljes lakosság körében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top