Életmód

Űzzük el a rovarokat! – a legtutibb módszerek

A nyári gyümölcséréskor újabb rajokban jelentkeznek a kellemetlen rovarok. Mit tegyünk?

A lakásban régebben enyves légyfogóval védekeztek ellenük, ami ma is kapható, hatásos eszköz, csak nem túl gusztusos látvány. Elűzhetjük a legyeket, ha lapos tányérba babér- vagy ricinusolajat öntünk, a ház körül portyázó darazsakat pedig úgy is távol tarthatjuk, ha a gyakran látogatott “törzshelyeikre” rövid nyakú, cukros pálinkával telt üvegeket akasztunk ki. A pálinka szaga és az édesség odacsábítja a darazsakat, amelyek az alkoholtól megszédülve a pálinkába fulladnak.
Űzzük el a rovarokat!Legyek, darazsak ellen PET-palackból készíthetünk csapdát: 3/4 magasságában a palack tetejét levágjuk, majd a nyílását visszafordítjuk az üvegbe, két dróttal összeerősítjük, felakasztjuk. Ennek az aljára töltsünk ecetes, cukros vizet. A legyek és darazsak a nyíláson betalálnak, hiszen az illatok onnan jönnek. Kifelé azonban már nem tudnak jönni, mert a palack oldalán fognak próbálkozni, a kiöntőnyílás pedig középen van befordítva. Ezek a csapdák nagyon egyszerűek és hatékonyak, de kihelyezésük körültekintést igényel. Olyan helyre rakjuk a kertben, ahol mi keveset tartózkodunk. A bennük lévő csalifolyadék ugyanis vonzza a rovarokat, azaz a csapdák körül mindig nagy lesz a jövés-menés.

Számos vegyi anyag és eszköz közül válogathatunk, ha a kereskedelemben kapható rovarirtót akarunk vásárolni. Vegyszerek, csapdák közül hatékonyak a rovarok szexferomonját tartalmazó készítmények. Ezek a csapdák vagy vegyszerek nem a táplálkozási ösztönére, hanem a fajfenntartásira hatnak. Előnyük az előbb leírt PET-palackos csapdával szemben, hogy az abba töltött csali – miután megerjed – kellemetlen szagúvá válik, míg a feromonos készítményeknek hetekkel a kihelyezés után is alig érezhető a szaga.

A teljes cikket és a rovarriasztó módszerek részletezését a Biosarok blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top