Életmód

A vécépapír rövid története

Mindannyian elmélázunk néha az illemhely csendes magányában, hiszen gondolataink itt szabadon csaponghatnak. Van, akinek ezekben az ihletett pillanatokban támadnak például a legjobb ötletei. Ami a szemünk előtt van, arra viszont a legritkábban fordítunk figyelmet. Eszébe jutott valakinek már, hogy pár perc elmélkedést szenteljen a vécépapírnak is?

Ugye, hogy nem. Pedig ez a hasznos guriga nem volt mindig az emberiség keze ügyében. Képzeld el, hogy reggel belépsz a mosdóba, és mikor távoznál, nem találsz papírt a gurigán. Sem máshol. Mert egyszerűen még nem létezik. Beárnyékolná egy kissé a napod, nemde?

A vécépapír rövid története

 

Európának nem sürgős

Azért ilyen helyzetet sem kell kétségbe esni, hiszen az emberiség évezredeken át meg tudta oldani ezt a helyzetet papír nélkül is. A különféle népek és korok más-más módszert találtak üdvözítőnek: a rómaiak például szivacsot használtak otthon és a nyilvános toalettekben is. Két használat között egy bot végére tűzték és sós vízbe merítették, hogy fertőtlenítsék az eszközt. Más kultúrákban növényi rostokat, leveleket használtak, megint máshol a csupasz bal kéz volt a felelős az altesti higiéniáért.

Mai ismereteink szerint papír használatára először Koreában gondoltak: i.sz. 589-ben már írott szóban is megemlékeztek róla a távol-keleti írástudók. 875 és 1391 között már nagy papírlapokat gyártottak a kínai uralkodócsalád számára Koreában és Kínában. Eközben Európában még csak képzeletben sem használták a drága és nemes anyagot ilyen célokra: az öreg kontinensen az első írott emlékek a WC-papírról csak 1718-ból származnak.

Védett gurigák

Az innováció szele is csak közel másfél évszázad múltán kapta fel a vécépapírt, amikor 1857-ben Joseph C Gayetty elkészített az első, különálló lapocskákból álló csomagot “Gayetty gyógyászati célú papírja” elnevezéssel. A lapocskák Aloa Vera nedvvel itatták át, és a feltaláló nevének vízjegye ékesítette valamennyit. ’67-ben Thomas Seymour, Edward Irvin és Clarence Wood Scott is megpróbálkozott vécépapírgyártással Philadelphiában, majd jóval később, 1879-ben meg is alapították a Scott Paper Companyt, amely elsőként árulta gurigába feltekerve a papírt.

Igen ám, de a gurigázás jogát 1871-ben Seth Wheeler már szabadalmaztatta, sőt még egyebet is: a perforációt a lapocskák között. Áruba azonban csak 1897-ben bocsátotta először ezt a találmányát. Addigra viszont már hosszú, tömött sorban tolongtak a vécépapírpiacon világszerte: 1879-ben a brit Walter Alcock tekercsben, perforálva dobta piacra az árut, Oliver Hewlett Hicks pedig 1885-ben levédette a vécépapír csomagolási és gyártási technológiáját.

A vécépapír rövid története
 

Ha egy üzlet beindul…

Az európai kontinens Britannián kívül eső maradi részének bizalmatlansága csak lassan oszlott az új felfedezéssel kapcsolatban: itt először egy német, Hans Klenk adott el papírtekercseket 1928-ban. Majd ezután másfél évtizedes viszonylagos nyugalom következett. Ám a papír használatához hozzászokott Anglia népessége a háború fenyegetésétől cseppet sem zavartatva több kényelem és lágyabb érintés után kezdett vágyakozni, és kérésük meghallgattatott. A társadalmi nyomást és az üzleti lehetőséget jól felismerve a St. Andrew’s Paper Mill cég kétrétegű toalettpapír gyártásába kezdett, elindítva ezzel egy máig tartó innovációs lavinát a vécépapírgyártás frontján, amelynek eredményeként ma már zavarba ejtően széles választék áll a vásárlók rendelkezésére színben, mintában és vastagságban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top