Életmód

Halevésre buzdítják a magyarokat

A halfogyasztás fontosságát hangsúlyozták hazai szakemberek egy budapesti konferencián, melynek fő témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentősége volt.

A Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarországon a felnőtt korú lakosság 20 százalékát érinti az elhízás, további 47 százalék pedig túlsúlyos. Ez a szám, ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan növekszik.

Az emberi szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkenés után is 8-10 év múlva az emberek legalább 75 százaléka visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a fő szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja. Újabban a megelőzésben és a kezelésben a szakemberek a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzák, ebben a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztásának nagyobb beviteli arányát tartják szükségesnek.

Az omega-3-zsírsavak fogyasztása a táplálkozási palettán jelenleg rosszul reprezentált: a magyar lakosság évi 1-3 kilogrammnyi halat fogyaszt, és ez nem jelent megfelelő forrást az omega-3-zsírsavak szempontjából. Ehhez társul még a növényi eredetű táplálékokból történő hiányos tápanyagfelvétel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top