Életmód

A napsugárzás csökkenti folsavszintet a nők szervezetében

A folsavnak fontos szerepe van, különösen a várandós anyáknál. A kutatás eredménye azonban aggodalomra ad okot.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói 45 fiatal – 18-47 éves – egészséges nőt tanulmányoztak Brisbane-ben, és kimutatták, hogy a nagy mennyiségű UV-sugárzás akár 20 százalékkal is csökkentheti a szervezet folsavszintjét. A szakemberek szerint ez aggodalomra ad okot, mivel a folsav előnyei közismertek: csökkenti a vetélés esélyét, a velőcső rendellenességeit, mint például a nyitott gerinc kialakulását a magzatnál.

Mindenesetre további kutatások, ellenőrzött klinikai próbák szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen kimutassák a kapcsolatot az UV-sugárzás és a folsavszintcsökkenés között.

A folsav vízben oldódó vitamin. Fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós anyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. A folsav elsődleges természetbeli forrásai a leveles zöldségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top