Életmód

Megnyitották az első, marihuánát árusító boltokat az USA-ban

Immár legálisan vásárolható a szer Coloradóban.

Megkezdték a marihuána – a nők körében legelterjedtebbnek számító szer – törvényes árusítását Coloradóban. Sokan táboroztak szerdán, az új év első hajnalán Colorado államban az első, törvényesen marihuánát árusító boltok előtt a reggel 8 órai nyitásra várva. A szavazók a legutóbbi amerikai elnökválasztással egyidejűleg tartott népszavazáson döntöttek úgy, hogy 2014-től váljék kis mennyiségben legálisan hozzáférhetővé ez a kábítószer.

Az amerikai szövetségi államban a hatóságok egy éven át készítették elő a „drognyitányt”, amelytől a marihuánapártiak azt remélik, hogy egyaránt jobb lesz a fogyasztóknak – mivel ellenőrzött minőségű áruhoz juthatnak – és az államnak.   

Szerdán nyolc városban nyíltak meg marihuánát árusító boltok. A denveri nemzetközi repülőtér feliratokkal figyelmeztette az érkezőket arra, hogy nem vihetnek haza kábítószert poggyászukban, azaz ne reméljék, hogy bevásárlóturistáskodhatnak. A drogboltokban csak 21 éven felüliek vásárolhatnak és egyszerre legfeljebb 28 grammnyit. Az államon kívül élők ennek csupán a negyedét kérhetik.

A drognyitányt sokan nem nézik jó szemmel. A bírálók, köztük drogfüggőket kezelő orvosok szerint az enyhítés csak olaj a tűzre, még többen és még többet fognak kábítószerezni.

Colorado után Washington lehet a második szövetségi állam, amely legálissá teszi a szer kereskedelmét: ott az év közepére várható a nyitás. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top