Életmód

Az apák igenis szeretnek pelenkázni!

Megdőlt egy régi sztereotípia.

Egy Amerikában készült országos felmérés szerint az apák többsége aktívan részt vesz a gyerek körüli mindennapi teendőkben. Vagyis eszerint már nem igaz az a sztereotípia, hogy a férfiak inkább kivonják magukat az olyan feladatok alól, mint a pelenkázás, a fürdetés, az öltöztetés vagy a játék.

A kutatás során négyezer, 15 és 44 év közötti apát kérdeztek ki, a válaszadás pedig önbevalláson alapult, így azért az eredmény picivel rózsásabb képet festhet a valóságosnál. Kiderült, hogy az 5 év alatti gyermeket nevelő apák közül tízből kilencen hetente több alkalommal is fürdetik, pelenkázzák a babát, vagy ha már nagyobb, segítenek neki használni a vécét, illetve öltöztetik. Még többen vannak, akik rendszeresen játszanak a gyerekkel. Háromból két apa olvas is a gyerekének, néhányszor egy héten.

Az 5-18 éves gyermeket nevelő apák közül tízből kilencen hetente több alkalommal is közösen esznek a gyerekkel, illetve elbeszélgetnek vele arról, hogy mik történtek aznap. Háromból ketten a házi feladatot is segítenek megírni. A megkérdezettek nagyjából fele pedig gyakran elviszi a gyereket, vagy érte megy a különféle programjaira.

A felmérés résztvevőinek 90 százaléka saját bevallása szerint jól teljesít apaként.

Forrás: bigstory.ap.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top