Életmód

95 éves a világhírű jógamester

B.K.S. Iyengar még ma is naponta több órát gyakorol.

95 éves a világhírű jógamester95. születésnapját ünnepli december 14-én B.K.S. Iyengar (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar). A világ egyik legismertebb, legelismertebb és legbefolyásosabb jógamestere több mint 75 éve tanít, publikál és a mai napig órákon át gyakorol mindennap az indiai Poona városában.

Munkássága révén jutott el a jóga a nyugati világ szélesebb közönségéhez az 50-es években. A róla elnevezett „Iyengar Jóga” a világ egyik legjobban elterjedt jógaiskolája. Elkötelezett híve annak, hogy a jóga nemtől, kortól, vallástól és nemzetiségtől függetlenül bárki által gyakorolható, s jótékony hatását mindenki megtapasztalhatja.

B.K.S. Iyengar családos emberként vallja, hogy a teljes elvonulás helyett a jógát komolyan gyakorlók a társadalom szerves részeként is meg kell, hogy valósítsák a jóga alapelveit: ilyen például az erőszakmentesség, az igazsághoz való hűség, tartózkodás a lopástól vagy a kapzsiságtól.

Forrás: Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top