Életmód

Olajkalauz: a disznózsíron túl

"Látom magam előtt nagymamám csodálkozó-mosolygó tekintetét, amint belép a konyhámba, és meglátja az egyébként ősidők óta használt, de a modern világ által csak nemrég felkapott olajokat, amelyeket nemcsak gasztronómiai kísérletezéseimhez használok" – olajkalauz kezdőknek.

Mindazon jó és hasznos dolgok egy részét, amit 34 éves fejjel a konyhában, háztartásban művelek, anyai nagymamámtól lestem el. Tőle tanultam meg, mi a különbség a szüreti mákos kalács és a karácsonyi mákos bejgli között. Ő sulykolta belém egy életre azt is, hogy gyűrűvel az ujjunkon nem gyúrunk tésztát, és hogy nem főzzük bele az ételbe a fakanalat. Mamó mellett ültem, míg rétest nyújtott, kacsatollal párnát töltött, körömvirágot szárított, pitypangszárból salátát készített. Szinte mindent zsírral sütött-főzött. Feléjük nem nagyon volt más, az akkoriban beköszöntött étolajlázat pedig kétkedve fogadta.

Amikor kamaszlányként lelkes vegetáriánus életmódba fogtam, kitartott elvei mellett, és továbbra is zsíron dinsztelte a lecsó alá a vöröshagymát, zsírban forgatta meg a frissen szaggatott galuskát. Látom magam előtt csodálkozó-mosolygó tekintetét, amint belép a konyhámba, és meglátja az egyébként ősidők óta használt, de a modern világ által csak nemrég felkapott olajokat, melyeket nemcsak gasztronómiai kísérletezéseimhez, de a háztartás egyéb területein is szívesen használok. Hozzáteszem, azért a hűtő aljában mindig akad egy kevés mangalicazsír, ha másra nem, a bőrcipők fényesítésére.

Argánolaj

A marokkóiak elixírként, folyékony aranyként emlegetik ezt a kissé dióízű olajat, melynek ára is az aranyéval vetekszik. Nem véletlenül kerül sokba: nagyjából 9-10 kg argán mandulamagból hagyományos kézimunkával csupán 1 deci tiszta olaj nyerhető. Ezzel az olajjal itthon hímes tojásként bánok, óvatosan adagolom. Hűtőszekrényben tárolom, de a konyhában nem nagyon kap szerepet. Helyette hetente egyszer lefekvés előtt egy-két cseppet finoman a nedves arcbőrömbe masszírozok. Az eredmény reggelre: puha, üde bőr! Akinek a pénztárcája engedi, és nem sajnálja a 100 milliliterért a háromezer forintos árat, hajvégre, körmökre is kenheti. Aki pedig szeretne inkább a konyhában brillírozni, salátákhoz használhatja: egészen különleges ízt ad például az amúgy is kissé diós beütésű rukkolának.

Olajkalauz: a disznózsíron túlSzőlőmagolaj

Magas égéspontjának köszönhetően sütéshez, főzéshez is jó az érett szőlőszemek magjából préselt olaj. Kóstoltam többfélét is: finom, ízletes, enyhén kesernyés, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és tisztán tartja az ereket is. A legutóbbi vérképem szerint a koleszterinszintem rendben van, így inkább külső kényeztetésre használom. Ha nagyon száraznak érzem a bőröm, a reggeli zuhany előtt egy tenyérnyi olajjal átkenem magam, mintha testápolóval lenne dolgom, aztán irány a zuhany. Aki ezt a műveletet kihagyná, cseppentsen az olajból a fürdővízbe, és a hatás nagyjából ugyanaz lesz: rugalmasabb, lágyabb bőr.  Pepecselős munka: körülbelül 15 kiló szőlőmagból lesz egy liternyi olaj, az ára mégis egészen baráti, az olívaolajéval közel azonos. Drágábbnak és értékesebbnek a vörös gyümölcs magjából préselt olajok számítanak.

Kókuszolaj – kókuszzsír

Nálam ez a jolly joker. A kókuszpálma érett húsának kisajtolásából nyert zsiradékot kenem kenyérre vaj helyett, kerül belőle egy kicsi a tepsibe süteménytészta alá. Sőt ezzel némítom el a nyikorgó ajtót is, ha éppen nincs itthon kenőolaj. A boltokban körülbelül 1100-1200 forintba kerül, 1 literes kerek dobozban vagy zacskós kivitelben kókuszolajként és -zsírként is találkozhatsz vele. Ne lepődj meg, a kettő ugyanaz, a hőmérsékletre változó állag adja az eltérő elnevezéseket. A kókuszzsírral készülő ételek – minő meglepetés – enyhén kókuszos ízt kapnak, amit itthon nagyon szeretünk. Mivel ez az egyik leghőstabilabb olaj, vagyis jól tűri a hevítést, serpenyőben való sütéshez is szuper. Talán a legfinomabb masszázsolajat ebből kevertem ki: 3-4 evőkanálnyi kókuszolajba 2 csepp vanília- és 2 csepp jázminillóolaj került, s lett belőle egy nagyon érzéki masszázsolaj, romantikus, bevackolós téli estékre. 

Így készül a kókuszolaj:

 

Mákolaj

A mákolaj akkor lett nálunk családtag, amikor az enyhe vashiányomra felírt tablettát nem voltam hajlandó kiváltani a gyógyszertárban, hanem a szokásos cékla-spenót-csalántea kombó mellé egyéb természetes vasforrásokat kerestem. A jótékony telítetlen zsírsavakat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, vasat, E-vitamint tartalmazó mákolajat a legenda szerint az ókori atléták mézzel elkeverve ették, hogy fokozzák a teljesítményüket. Ha egy évben csak egyszer szerepel az étrendedben a mák, a karácsonyi bejglinek hála, itt az idő, hogy kicsit nagyobb szerepet kapjon mindennapi táplálkozásodban. Ennek lehetséges módja, hogy vásárolsz egy kis palack mákolajat (egy deci 800-1000 forint), és mindennap megeszel belőle 1-2 mokkáskanálnyit. Jó a csontoknak, csontritkulás megelőzésére is ajánlják.

Lenmagolaj

Akik menstruációs rendellenességekkel, változó kori tünetekkel küzdenek, azoknak a lenmag(olaj)ban található fitoösztrogén (gyenge növényi női hormon) lehet segítségükre a panaszok enyhítésében. Az apró, fényes-barna lenmagból kinyert olaj önmagában enyhén kesernyés, nem éppen a legkellemesebb ízélmény, így főként salátákra cseppentek belőle, valamint nyers zöldségekből, gyümölcsökből centrifugált levekhez keverem, hogy a zsírban oldódó vitaminoknak megfelelő környezetet teremtsek. Az olajban található omega-3-zsírsavak érzékenyek a hőre, ezért főzéshez, sütéshez egyáltalán nem javaslom, használaton kívül is érdemes hűtőben tárolni, mert könnyen avasodik. Ha nem szeretnél kesernyés olajat kanalazni, végy egy zacskó lenmagot, kávédarálón őröld finomra, és keverj 3-4 kávéskanálnyit joghurtba, teába!

A(z) “Mennyire vagy kísérletező a konyhában?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Szeretek új alapanyagokat kipróbálni

Dióolaj

A középkori karácsonyi miséken az olajmécsesbe cseppentett dióolajról azt tartották, az így keletkezett láng megvéd a szembetegségektől. A szépségápolásban is fontos szerepet játszott: a 13. századi francia nemes hölgyek dióolajból készített folyékony szappannal tisztálkodtak.
Mi mindenkinek kötelezővé tennénk a napi fél maréknyi nyers vagy pirított dió, a dióolajjal készített saláták fogyasztását, mert nagyon jót tesz például az agyműködésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top