Életmód

Az öltözködés pszichológiája

Az átváltoztatós műsorok népszerűsége töretlen, hiszen szeretünk csodás átalakulások szemtanúi lenni. Az új stílussal teremtett összhatás azonban csak akkor lesz az igazi, ha hűen tükrözi a belső világunkat. Ebben támogathat minket a stíluscoaching.

„A stílus nem feltétlenül velünk született adottság, de tanulható.”

A magabiztos fellépés hatalom, csak tudnunk kell, hogyan használjuk ki pozitív adottságainkat. Persze hiába öltjük fel a legdrágább ruhát, ha az nem illik hozzánk, és mást sugárzunk kifelé. Az első benyomás kialakításakor ötvenöt százalékban a vizuális információ, vagyis a külső, az öltözködés, az ápoltság hat. Sok helyzetben mindössze néhány másodperc alatt döntenek a sorsunkról. Ám ha kinézetünk jól tükrözi a világképünket, azzal csak nyerhetünk.

Siklós Barbara tíz évet töltött el a marketingszakmában, már ott tapasztalta, milyen kihívást jelent az önazonos öltözködés, a magabiztos megjelenés. Ez a felismerés adott új irányt a pályájának. Stíluscoachként most abban segít a nőknek, hogy az öltözködés és a viselkedés által megtanulják kifejezni személyiségüket, és megtalálják a külső-belső egyensúlyt.
„Különösen a munkahelyen fontos az öltözködés. A legjobb ruha sem hat, ha viselője nincs harmóniában önmagával – mondja a szakértő. – Armani mondta, hogy a stílus nem feltétlenül velünk született adottság, de tanulható. Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen már egy leheletnyi sminktől is kifinomultabb a megjelenésünk. És lássuk be, mindenki szívesen időzik inkább olyan emberek társaságában, akiknek a megjelenése és a személyisége egységet alkot.”

Az öltözködés pszichológiája

 

Mutasd a ruhád!

„Amikor először keres fel valaki, mindig megkérdezem, hogy egy tízes listán mennyire szeretné a változást. Többnyire a kilences-tízes szintet jelölik meg – folytatja a stíluscoach. – A beszélgetés során tisztázzuk a célokat, ezt követi egy testalkat-, szín- és stíluselemzés, majd jön a gardróbrendezés és a közös vásárlás. A stílus megmozgatása több életterületre is kihat, a pozitív visszajelzések által merészebbé, magabiztosabbá válnak az ügyfelek. Akadt olyan hölgy, aki sokáig nem mert randevúzni, de a coaching eredményeként felbátorodott, és elment egy társkereső rendezvényre.

Siklós Barbara szerint a styling akkor jó, ha a tükörbe pillantva azt érezzük, teljes egészet alkotunk. Az egyéniséghez illő öltözet kiválasztásához fontos az évszak-típus meghatározása is. (Barbara gyors elemzése során megtudom, hogy tél-típus vagyok, és a fekete, valamint a fehér is jól áll, ami remek, mert éppen fekete topot viselek fehér szoknyával.) A szakértő bepillantást nyer az életvezetésünkbe is, hiszen ehhez igazodva születik meg az új stílus. A praktikus tanácsok által beindul a változás, a találkozások arra sarkallnak minket, hogy nyitottabbá váljunk az újra, és az öltözködést önkifejezési eszközként használjuk.

Öltözködéssel a jó hangulatért

• Egy rosszkedvű reggelen sokat emelhet a hangulatunkon, ha a kedvenc ruhánkba bújunk, és feldobjuk egy látványos kiegészítővel. Ezután jöhetnek a tükör előtt az önmegerősítő mondatok: „Csinos vagyok”, „Szeretem magam”, „Jó napom lesz”, és már indulhatunk is!
• Amit két éve nem vettünk fel, arra már nincs szükségünk! A leltározás sok energiát felszabadít! • Véget vethetünk az értelmetlen impulzusvásárolásoknak, ha nem hamarkodjuk el a döntést, hanem inkább félretetetjük a kiszemelt ruhát, és alaposan átgondoljuk, valóban szükségünk van-e rá!
• Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretünk magunkon, és ezt folyamatosan bővítsük. Ha nem sikerül tízet összegyűjtenünk, kérdezzük meg a környezetünkben élőket, mit szeretnek bennünk, rajtunk. 

 

Ruha teszi az embert?

A stylingnak is megvan a pszichológiája. Szakértőnk szerint ezt letesztelhetjük, ha üzletasszonyos viseletben megyünk ügyeket intézni, hiszen sokkal komolyabban vesznek bennünket (és persze mi is magunkat), mint ha ugyanezt egy farmer-tornacipő szettben tennénk. Az agy igazodik az öltözködéshez. Kísérletek bizonyították, hogy a résztvevők ugyanazt a munkát különböző teljesítménnyel végezték el különböző ruhákban, tehát szoros kapcsolat áll fenn a viselt ruha és a viselkedés között. „Ha például feljebb szeretnénk jutni a ranglétrán, érdemes megnézni, milyen az azon a szinten dolgozók öltözködési stílusa és követni azt. Színekkel vagy kiegészítőkkel pedig belecsempészhetjük öltözetünkbe a személyiségünket, nem kell egyenkatonákká válnunk! A legfontosabb mindig az összhatás” – fűzi hozzá szakértőnk.

Az öltözködés pszichológiája

 

Egy lépés önmagadért

Dorogi Adrienn két kisgyermek anyukája. Míg a legtöbb nő imád vásárolgatni, ő elveszettnek érezte magát a plázákban, nem találta a neki való ruhadarabokat. „Mindig lenyűgöztek az átváltoztató műsorok, amelyekben a szakember lazán lekapott egy ruhát a polcról, és remek összhatást ért el vele. Én nem tudtam, mi illik hozzám, ezért kértem szakember segítségét – meséli Adrienn. – Öt évig voltam otthon a gyerekkel, és az irodai munkaköröm teljesen más viseletet kívánt, mint ami bejáratottá vált az utóbbi években az életemben. A szülések után felszedtem néhány kilót, amit igyekeztem bő ruhák alá rejteni. A tanácsadás egyik legjobb hozadéka az volt, hogy kizökkentett ebből a »zsáköltözködésből«, ma már nőiesebb darabokat viselek. A stílusváltás sikerességét a sok pozitív visszajelzés is bizonyítja. A régi ruháim hetven százalékát kidobtam vagy elajándékoztam. Ahogy álltam a majdnem üres szekrény előtt, úgy éreztem, tettem egy lépést magamért. Nem könnyű háziasszonyból dolgozó nővé alakulni. A bevált dolgok biztonságosak, az újban mindig benne van a kockázat. A profi segítség révén hamar ráálltam az új vonalra, és megtaláltam a saját stílusom. A ruhavásárlás is gyorsabban megy, hiszen már tudom, mit keresek.”

Ahol segítséget kérhetsz: www.stiluscoach.hu

Miniteszt - Tudj meg többet magadról! Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

 

  • A lelkünkben élő férfi
  • Sárkányanyák és kicsi papucsfiaik
  • Nézd meg az anyját, kezeld a fiát! – interjú Novodomszky Évával és Papadimitriu Athinával
  • Égnek áll a hajad a stressztől?
  • Férfiélet, női sors – Müller Péter írása
  • A nőiesség segélykiáltása – PCOS szindróma
  • Szabadság, szerelem – teszt
  • Gyógyító irodalom

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top