Életmód

Koffein helyett kék fény az éberségért

A kék fény teljesen ártalmatlan módon élénkíti a testet. Jobban hat, mint a hasonló hatású koffein – állítja egy friss kutatás.

Koffein helyett kék fény az éberségért A Közép-svédországi Egyetem szakértői a kék fény és a koffein agyra gyakorolt hatását összehasonlítva kiderítették, hogy mindkettő hasznos, de a koncentrációs képességet ellenőrző teszteken jobban teljesítettek azok, akik fényt „kaptak”. Ugyanolyan mértékű figyelemelvonás esetén azonban a koffeines csoport tagjai gyengébben teljesítettek.
„A kék fény és a koffein, úgy tűnik, ugyanolyan változást idézett elő a pszichomotoros funkciókban – írják a szerzők. – A kék fény különböző helyzetekben képes elősegíteni a figyelem összpontosítását” – teszik hozzá. A kísérlet elméleti kutatásra épült, amely szerint a kék fény fejleszti a memóriát, a figyelmet és a reakcióidőt. Bár ártalmatlan a sejtekre, képes biológiai változásokat elindítani a testben, és egyre több orvosi kezelési mód része. A Heidelbergi Egyetemi Kórház orvosai például fájdalomcsillapításra használják. Sőt más kutatások szerint a rossz lehelet ellen is hatékony lehet, mert kétperces fénykúra esetén is elpusztulnak a szájszagért felelős baktériumok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top