Életmód

A vécélehúzást is kontrollálja az EU

A porszívók teljesítményének korlátozása után most a mellékhelyiségekben ösztönöz spórolásra az Európai Bizottság.

A brüsszeli bizottság szerint egyszerre maximum 6 liter vizet használhat fel egy alkalommal az a WC-öblítő rendszer, amely a jövőben a környezetbarát minősítéssel járó Ecolabel címkére pályázik. Az igazolás nemcsak a környezetnek, hanem a vásárlók pénztárcájának is jót tesz: az ezt kiérdemlő vécék akár 50 százalékkal csökkenthetik a vízfogyasztást és a vízszámlát – írja a Népszabadság. A környezetbarát minősítés megszerzése nem kötelező – hangsúlyozzák az EU-nál –, minden gyártó maga dönti el, hogy megpróbálja-e ezzel is magához édesgetni a vevőket.

Ugyan az életmód és a környezettudatosság más minden tagállamban, a vécéöblítés a háztartások vízfelhasználásának meglepően nagy részét teszi ki. Az Európa-bajnok Luxemburg, ahol a havi vízmennyiség éppen egyharmadát lehúzzák a vécén, a második helyezett Nagy-Britannia 30 százalékkal. A legtakarékosabbnak a finnek bizonyultak: ők mindössze a vízfogyasztás 14 százalékát produkálják a mellékhelyiségben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top