Életmód

Erősítsd az immunrendszeredet ivással!

Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor. Ráadásul rontja a szervezet védekező képességét az is, ha este pótoljuk, amit napközben elfelejtettünk meginni.

Nemcsak nyáron érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű vízbevitelre. Az őszi-téli időszakban a tudatos folyadékfogyasztással is segíthetjük immunrendszerünk normális működését: naponta legalább 6-8 pohár innivalót igyunk.

A víz és az ásványvíz mellet hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nemcsak finomak, változatos ízvilágúak, hanem egyes összetevőik (például a menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, esetleg izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez.

Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében frissen facsart vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin- és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban hígítjuk őket – figyelmeztet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa.

Az sem mindegy azonban, hogy mikor isszuk meg a napi szükséges folyadékmennyiséget. Célszerű a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este fogyasztunk nagyobb mennyiséget, stresszhelyzet elé állítjuk szervezetünket, ami szintén ronthatja szervezetünk védekező képességét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top