Életmód

200 millió nő hiányzik a netről

Három éven belül akár 350 millióra is ugorhat a két nem online részvétele közötti különbség.

Világszerte 200 millióval kevesebb nőnek van internet-hozzáférése, mint férfinak. A világon összesen 2,8 milliárd internetező van, az erősebbik nem képviselői közül 1,5 milliárdan vannak fent a világhálón, ám a nők közül csupán 1,3 milliárdan, s ez a tetemes különbség idővel csak nagyobb lesz – derült ki egy uniós jelentésből. Félő, hogy ha nem történik változás ezen a téren, akkor 2016-ra ez az eltérés akár 350 millióra is növekedhet.

200 millió nő hiányzik a netről

Mint a jelentés rámutat, a nők jóval később és lassabban csatlakoztak a világhálóhoz. Az OECD-országokban viszonylag csekély a két nem közötti online részvételi különbség, a fejlődő világban azonban már jelentősebbé válik ez a szakadék. Ott ugyanis a férfiak mondhatni kisajátítják az olyan “státuszszimbólumokat”, mint az okostelefon vagy a számítógép. Például a szub-szaharai térségben a nők közül fele annyian vannak fent a neten, mint a férfiak közül.

A probléma orvoslásához azonban kormányoknak, a készülékgyártóknak és a telefonszolgáltatóknak összehangoltan kellene fellépni – jegyzi meg az uniós jelentés. 

Forrás: qz.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top