Életmód

Iskolai büfé: azt vesz a gyerek, amit akar

Akár egészséges, akár nem, simán árulhatnak bármilyen ételt az iskolai büfékben. Ajánlás van, de betartani nem kötelező. Így akár már 12 évesek is kávézhatnak...

„A sulibüfében mi rendszeresen kaviárt és füstölt lazacot akarunk enni” – viccelődik Tomi, aki egy győri középiskolába jár. „Talán almát lehet venni, de én inkább kóláért járok le” – teszi hozzá a 18 éves fiú, amikor az egészséges ételekről kérdezzük.

„Hát nálunk alma és banán van, vannak tejtermékek is, chips az nincs, csoki van – mondja Kata, aki nyolcosztályos gimnáziumba jár. – Nálunk még az ötödikesek is habos kávét isznak, azt mondjuk nem nagyon értem. Én müzliszeletért, melegszendvicsért vagy csokiért járok le” – teszi hozzá az iskoláslány.

Semmi sem kötelező

Azt, hogy a menzán mit kapnak a gyerekek, tudjuk, és azt, hogy mi mit adnánk nekik, szintén tudjuk. 

Megnézem
Összes kép (1)

A büfékben az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlásait követhetik a büfék üzemeltetői. Vagyis a chipszek helyett puffasztott gabonaszeletet, a cukrozott üdítőitalok helyett ásványvizet vagy gyümölcsleveket árulhatnak az iskolabüfék.

„Mi nem adtuk ki a büfénket külsős üzemeltetőnek, mert így szerintünk egészségesebb ételek kerülnek az iskolabüfébe” – mondta Gulyás Judit, az ebben a tanévben induló Pesti Regionális Waldorf Gimnázium egyik alapítója a Nők Lapja Cafénak. „A másik szempont az volt, hogy az a haszon, amit a büfé termel, visszaáramoljon az iskolába, itt hasznosuljon.”  Judit most szervezi a büfé nyitását, alapvetően ők is az OÉTI ás ÁNTSZ ajánlásait vették figyelembe.

Üdítő- és energiaital nem lehet a büfében, helyette tea és szörp, és alapvetően egészséges élelmiszereket árulnak: lesznek teljes kiőrlésű péksütemények, hazai gyümölcsök, zöldségek, ugyanakkor fehér kifliből készült szendvicset is lehet majd kapni.

„A gyerekek az étkezési szokásaikat otthonról hozzák, az iskola ezen nem nagyon tud változtatni, ezért is lehet majd ilyen és olyan péksüteményekből válogatni, még ha a fő szempont az egészség is” – teszi hozzá a büfé nyitást gazdasági szemmel is néző Judit.

„Mi itt nem a nyereségre koncentrálunk, hanem arra, hogy a büfé önfenntartó legyen, ezért lesz csak egy kicsit drágább, mint egy nem egészséges ételekre koncentráló büfé” – magyarázza Judit.

Mikor lesz szabályozás?

  Iskolagyümölcs-program

Idén is kapnak az iskolákban gyümölcsöt hetente négy alkalommal. Nemcsak az alsósok, hanem az ötödikesek és a hatodikosok is kapnak magyar zöldséget és gyümölcsöt a program keretében. 2000 iskolában 535 ezer gyerek rágcsálhat ebben a tanévben almát.

Szabó Máté, ombudsman még nyáron arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy szabályozzák az iskolai büfék kínálatát, mert így sérül a gyerekek egészséghez való joga.

Megkérdeztük az EMMI Egészségért Felelős Államtitkárságát, mikor szabályozzák (szabályozzák-e?) az iskolai büfék kínálatát. Azt a választ kaptuk, hogy egy 2011-es (2011. évi CIII. törvény), az egészséges táplálkozásba nem illeszthető élelmiszerek iskolai környezetből való kiszorításáról szóló törvény csak részben jelent megoldást. Az csak előrecsomagolt élelmiszerekre vonatkozik, vagyis egészségtelen élelmiszer ömlesztett vagy vendéglátóipari termékként továbbra is előfordulhat.

Ugyanakkor előkészítés alatt áll egy táplálkozás-egészségügyi program, amelynek részeként jogszabályba foglalnák az iskolai automatákban, büfékben a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerek visszaszorítását. A tervek szerint ez 2014-re készül el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top