Életmód

Fogyókúra borral?

Minden fogyókúra első bekezdésében szerepel az a mondat, hogy ne igyunk alkoholt. Ennek sok oka van: egyrészt az alkohol is szénhidrát, ennél fogva kalória, másrészt számos borfajta jelentős cukrot tartalmaz, harmadrészt az ember spiccesen aligha tud ellenállni a csábító habos tortáknak, cuki csokipralinéknak és egyéb rémségeknek...

A Murphy-törvénykönyv csajos verziójában olvasható, hogy „a nő egész életében csöpög és szivárog”. Sokan a keserű igazság mellé azt is hozzátennénk, hogy a nő ezen kívül egész életében fogyókúrázik (legalábbis a többség, akad még egy elenyésző kisebbség, aki hízni szeretne, de a kalória ki- vagy bevitel mindenkinél téma…). Márpedig egy egész életet nehéz koccintások, ünnepi tósztok és csapatépítő kóstolások nélkül leélni, de nem kell kétségbeesni: egy kis bor még nem rombolja porig állhatatos diétánkat.

„Édes piros”

Fogyókúra borral? A borfesztiválok nagy nevű borászai egészen furcsa arckifejezést mutatnak, ha „egy kis édes pirosbort” keresünk. Ha úgy látjuk, hogy szájuk körül kis rángást vagy ujjaik ideges dobolását tapasztaljuk, az nem érzékcsalódás… Miért lesznek idegesek a borászok? Először is a bor vörös, nem piros – ez a helyes terminus. Másodszor: léteznek természetes édes vörösborok, de ezeket többnyire mediterrán országokban, speciális módszerrel készítik. A Magyarországon előforduló édes vörösborok jobb esetben hozzáadott mustsűrítményből, rosszabb esetben hozzáadott cukorral készülnek. Akárhogy is: kerüljük az édes vörösborokat, válasszunk szárazat, annak ugyanis jóval kevesebb a kalóriatartalma, decinként 40-50 kalória, épp amennyit a 100 százalékos almalé vagy narancslé tartalmaz, vagy akár a tej. Nem utolsó szempont, hogy a szőlő héja, főleg a kék szőlőé polifenolokat tartalmaz, amelyek jótékonyak az érrendszerre, de rákmegelőző hatásuk is van (a francia paradoxon kifejezés arra utal, hogy bár a franciák viszonylag sok vörösbort isznak, náluk a legkisebb a szív- és érrendszeri betegség okozta elhalálozás).

Amikor a száraz tele van cukorral

A pezsgő esetében a sec, azaz száraz meghatározás bizony még nem kevés cukrot jelent: 17–32 gramm/liter cukor, azaz nagyjából 10 db kockacukor van egy liter „száraz” pezsgőben! Ez elég sokkolóan hangzik, ugye?! Válasszunk tehát inkább extra dry (12–17 gramm) vagy brut (kevesebb, mint 12 gramm) pezsgőt, de igazán akkor vagyunk menő diétázók, ha nyers pezsgőt vásárolunk, franciául brut naturelle, ami annyit tesz, hogy a pezsgő kevesebb mint 3 gramm cukrot tartalmaz literenként. A szépséges vékony francia nők biztosan nem édes (doux) pezsgőt nyakalnak, hiszen az több mint 50 gramm cukrot tartalmaz (17 kockacukor…).

Fogyókúra borral?

 
A tokaji tabu?

Manapság Tokaj egyre több mesés száraz furmintot ad a világnak – jó hír a diétázó nőknek. Egy pohár száraz tokaji bor tele van ásványokkal, nyomelemekkel, no meg persze illattal, zamattal – így élményt is ad, és egészséges is, kalóriatartalma szerény, 40 alatt mozog decinként. Vonatkozik ez a világ más pontjain készülő száraz fehérborokra is. Mi a helyzet a szamorodnival, aszúval? Nos, a fogyókúrázóknak az ritka ünnep maradjon. Nem ritka a 100-120 gramm cukor literenként, vagyis egy pohár tokaji aszú a csokoládéval egyenrangú ellenfél. Azonban sokkal különlegesebb élmény, így ha heti egy „bűnözést” engedünk meg magunknak, akkor az lehet egy pohárka tokaji aszú: hihetetlen ízorgiában lesz részünk, a citrusoktól a kajszin és a mazsolán át a grillázsig, dióig, mogyoróig.

Fogyókúra borral? Alain Delon sármja

Egy palack bordeaux-i bor maga az elegancia. Elég a szépen formázott betűket, kastélyrajzokat nézni. Mint maga Delon, a legendás színészóriás. És hogy mi köze az eleganciának a fogyókúrához? Egyszerűen annyi, hogy egy bordeaux-i vagy más különleges bor érték, kincs, művészet, nem vedelni való Dankó Pista. Biztos, hogy a barátnőink közül senkinek nem lesz lelke ahhoz, hogy kólát öntsön egy 2000 Ft-ért (vagy többért) megvásárolt borba, és nem is fogjuk eltüntetni percek alatt. Ki akarjuk majd élvezni, hosszan szagolgatni, nézni a pohár kelyhén a templomablakszerű mintázatot – vagyis, óhatatlanul a diéta lényegét követjük: kevesebbet, de jobbat fogyasztunk. És ha ezt a pár alapelvet sokáig – és mértékkel – betartjuk, karcsú sziluettünkre előbb-utóbb a szomszédban megbújó Delon is felfigyel…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top