Életmód

Az ételtől is agresszív lehet a gyerek

A nagyon korai életszakaszban egészségtelenül táplált gyermekek nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, agresszívek és pánikbetegek, mint egészségesen táplálkozó társaik.

Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatói norvég kollégáikkal mintegy 23 000 anya és gyermeke megfigyelésével végeztek kutatásokat. Az adatgyűjtésre az anyák terhessége alatt, valamint a gyermekek 18 hónapos és 3 éves korában került sor, a gyermekek depressziós, pánikbeteg, hiperaktív és egyéb tüneteinek megjelenését pedig jól összeállított kérdőívek kitöltetésével a szülőktől szerezték be. A kutatás kizárólag a táplálkozási szokásokat vette figyelembe, figyelmen kívül hagyva mindenfajta egyéb mentális betegségeket kiváltó okokat, mint például a társadalmi hátteret vagy a családban korábban jelentkező hasonló tüneteket. A felmérés először mutatott rá a közvetlen kapcsolatra a pszichés és viselkedésbeli megbetegedések, valamint az anyák terhesség alatti, illetve a gyermekek korai táplálkozási szokásai között.
„Azt már jó ideje tudjuk, hogy a gyermekek korai ételfogyasztása, beleértve a az anyaméhbeli táplálkozást is, közvetlen hatással van a későbbi megbetegedésekre való hajlamra. Gondolok itt például a szívbetegségekre, a cukorbetegség kialakulására stb. Ez a kutatás azonban az első olyan, ami a táplálkozás és a mentális megbetegedések összefüggése között mutat fel bizonyítékot” – nyilatkozta Felice Jacka, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top