Életmód

6 módszer a hátfájás ellen

Ha boldogok vagyunk, kihúzzuk magunkat, ha aggaszt valami, összegörnyedünk. A folyamatos lelki terhek testi tünetként, például krónikus hátfájásként jelentkeznek. Ám szerencsére már léteznek nagyszerű technikák, melyekkel enyhíthetjük vagy meg is szüntethetjük a fájdalmat.

A lelki problémáink nem véletlenül koncentrálódnak legtöbbször a hátunkra. „A gerincoszlop adja a test támaszát, ezért a hátfájdalmak leggyakoribb oka az érzelmi támogatás hiánya – mondja dr. Galics Judit belgyógyász, pszichoterapeuta. – Úgy érezzük, egyedül kell viselnünk a terheket, nem törődik velünk senki. A hát a lelki teherbírás és a szellemi erők szimbóluma is, ezért a fájdalma a belső fáradtságot, a gyengülő lelki energiákat jelképezi. Ha a derék környékén jelentkezik, az arra utal, hogy az illető nagyon szeretne valamit végrehajtani, de ebben bizonyos körülmények akadályozzák. Például elfutna egy probléma elől, de ezt nem teheti meg, ezért hurcolja magával. A túlhajszoltság és a stressz nagyrészt váll-, vállövi és lapockatáji fájdalmakat okoz. A rugalmatlan személyiség vagy egyes kérdésekhez való ilyen jellegű hozzáállás a nyakon és a csuklyásizmokon okozhat kellemetlenséget. Az önértékelési problémák is főleg ezeket a területeket terhelik. A merev, görcsös testtartás elsősorban a gerinc menti mélyizmokat viseli meg, és arra is utalhat, hogy az illető így próbálja kompenzálni a lelki tartás hiányát” – sorolja az összefüggéseket Galics Judit. Összegyűjtöttünk hat módszert, amelyek nem csak a testi, a lelki fájdalmainkat is enyhíthetik.

1. Alexander-technika

„Nem gyógymód, nem terápia, hanem tanulási folyamat – fogalmazza meg a módszer lényegét Gusztos Éva Alexander-technika-tanár. – Lelki problémáink izomfeszültség formájában is jelentkeznek. A módszer arra tanít meg, hogy ezeket tudatosítsuk, és megszabaduljunk tőlük.” Sokszor még nyugalmi helyzetben is megfeszítjük az izmainkat, például a stressz miatt felhúzott vállakkal ülünk, ami hátfájáshoz vezethet. „Az órán a kliens egy tükör előtt áll, ül vagy jár, így kívülről láthatja a mozdulatait, a testtartását – magyarázza az oktató. – A tanár finom érintésekkel segít neki, hogy megtanulja helyesen használni a testét. Például megfogja a kézfejét, és megemeli a karját. Ezt a legtöbben nem engedik elsőre, mert megfeszítik az izmaikat. Ilyenkor megkérik az illetőt, hogy engedje el magát, hagyja, hogy a tanár emelje fel a karját. Ha ez sikerül, a kliens rádöbben, folyton megfeszíti az izmait – feleslegesen. Berögződött rossz szokásainak kiiktatásával a testi és lelki feszültségek oldódnak, és a stressztűrő képesség is javul.” Az alapkurzus 30-40 alkalom. Az órákat hetente kétszer, 40-45 percben, személyre szabva tartják.
Még több információ: www.alexandertechnika.hu

6 módszer a hátfájás ellen

 

 

2. Rolfing®-terápia

A módszer azon alapszik, hogy a testünk alakját, szerkezetét egy háromdimenziós kötőszöveti háló adja meg, mely körbeveszi a szerveinket, izmainkat, keringési és idegrendszerünket. Fizikai és lelki folyamatok hatására viszont ez a tökéletes szerkezet kibillenhet az egyensúlyából. A stressz például nemcsak az izmokat teszi feszessé, hanem az őket körülvevő kötőszövetet is megkeményíti, ezáltal az rendellenes helyzetben rögzül, többek között hátfájást okozva. „A tíz alapkezelésből álló sorozat célja, hogy helyreállítsa kötőszövetünk feszültségviszonyait, összhangba hozza a gravitációval, ezáltal a testszerkezetnek nagyobb stabilitást biztosítson – mondja Révész Sándor Rolfing®-terapeuta. – A terápia központi témája a felszabadult, könnyed légzés, ami által a gerincoszlop megnyúlik, és a csigolyák, a mellkas és a bordaívek szabadon mozoghatnak. Az életteli, intenzív légzés különösen alkalmas a hátfájások kezelésére. A rugalmatlan kötőszöveti elemek oldódásával pedig megnyílik az út a feszültségek enyhüléséhez és a személyiségünk fejlődéséhez.”
Még több információ: www.rolfing.hu

3. Yumeiho-masszázs

Testünket, lelkünket és szellemünket egy egységnek tekinti ez a shaolin szerzetesektől származó masszázstechnika. Abból indul ki, hogy ha a testünk nem szimmetrikus, akkor az lelki szinten is problémákat okoz, és ez fordítva is igaz. „Elsősorban a csípő- és a keresztcsont közti SI ízületeket próbáljuk a helyükre tenni – mondja Lampért Róbert Yumeiho-terapeuta. – Abban segítünk, hogy a test aszimmetriája minimálisra csökkenjen, így az öngyógyító folyamatok beinduljanak, test és lélek egyensúlyba kerüljön.” A masszőr az izmokat nyomással, gyúrással lazítja, nyújtja, fogásokkal helyreigazítja az elmozdult csigolyákat és ízületeket, a meridiánokon haladva pedig energetikailag harmonizál. „Azt látom a pácienseken, hogy miután visszaáll a testükben az egyensúly, az életük egyéb területein is kedvező folyamatok indulnak el” – teszi hozzá a terapeuta. Egy kezelés kb. 50 percig tart. Az alkalmak számát a tünetek súlyossága és a javulás gyorsasága befolyásolja.
Még több információ: Yumeiho-massage.hu

4. Biofeedback

A biofeedback magyarul biológiai visszacsatolást jelent. Egy műszert csatlakoztatnak a testünkre, amely jelzéseket ad arról, mennyire vagyunk nyugodtak. A pszichés eredetű hátfájás leküzdésére leginkább az izom-biofeedbacket vagy a neurofeedbacket használják. Előbbinél a műszer az izmaink feszültségéről tájékoztat, utóbbinál az agyhullámaink elektromos jeleire reagálva mutatja ki, mennyire vagyunk stresszesek. A gép visszajelzései alapján megtanulhatunk tudatosan ellazulni. „A kliens például egy izgalmas filmet néz, ami csak akkor megy folyamatosan, ha az izmai feszültsége egy bizonyos szint alatt marad – magyarázza dr. Fehér Gabriella pszichológus. – Ez arra készteti, hogy erőfeszítéseket tegyen a lazításra.” Már a jógik is rájöttek, hogy a testünk biológiai reakcióit a tudatunkkal befolyásolhatjuk. A biofeedback-készülék csak egy mankó, ami felgyorsítja ezt a tanulási folyamatot. Tünetektől függően a javuláshoz legalább 10–60 alkalom szükséges.
Még több információ: www.biofeedback.hu

5. Akupunktúra

A módszer során a test energiaközpontjainak, az ún. meridiánoknak meghatározott pontjait ingerlik finom tűkkel vagy lézerakupunktúra esetén lézersugarak segítségével. Így állítják helyre a test zavartalan energiaáramlását. Az akupunktúra alapelve szerint ugyanis a betegség nem más, mint a belső egyensúly felbomlása, éppen ezért a kezelés a testi-lelki harmónia visszaállítására törekszik. A meridiánok stimulálása fájdalomcsillapító hatású endorfint szabadít fel a szervezetben, és kellemes, relaxált állapotot idéz elő. A kezelések száma attól függ, milyen a beteg állapota, és hogyan reagál az akupunktúrára. A tűszúrás általában nem fájdalmas.
Még több információ: Akupunktura.lap.hu

6. Kiropraktika

Sokan összetévesztik a csontkovácsolással, pedig a két módszer nem azonos. Kiropraktőrök csak orvosok lehetnek, akik a gerinc durva manipulálása helyett gyors, apró mozdulatokkal korrigálják a csigolyák elhelyezkedését. „A stressz hatására megfeszült gerinc menti izmok kimozdítják a csigolyákat a helyükről – mondja dr. Mireuta Róbert kiropraktőr. – Ha elmozdul egy csigolya, akkor nyomni fogja a gerinc jobb vagy bal oldalán kilépő ideggyököket, melyek az agy és a szerveink között teremtenek kapcsolatot. A nyomás hatására ezek nem tudnak megfelelően kommunikálni egymással, ami különböző zavarokat, betegségeket okozhat. Újra a helyükre kell tenni a csigolyákat ahhoz, hogy az idegrendszer, ezáltal az egész testünk optimálisan tudjon működni. A kezelés hatására a fizikai fájdalmon túl a stressz is megszűnhet, hiszen a kiegyensúlyozott idegrendszer több boldogsághormont juttat a testbe.” A kezelés 10-15 percig tart, és nem okoz fájdalmat. Életkortól, testalkattól és fizikai állapottól is függ, hogy hány alkalomra van szükség a teljes gyógyuláshoz.
Még több információ: www.kiropraktika.net

Fogbetegségeink lelki üzeneteiCikkünk a Nők lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható az újságárusoknál a magazin nyári extra száma.

A tartalomból:

  • Találd meg a lelki társad!
  • Jól ismeritek egymást? – Teszt pároknak
  • A férfiszív is sebezhető
  • Beépített szépség – Paulo Coelho írása
  • A szív nevelése – Gondolatok a dalai lámától
  • Te tökéletes szülő vagy?
  • „Könnyebb ma férfinak lenni” – Interjú Müller Péterrel

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top