Életmód

Ami nélkül nem múlhat el a nyár

Ahogyan a sok-sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, terményt régen is nyáron gyűjtötték be és tartósították az év további napjaira (szárítva, lekvárként, hűtve...), ugyanúgy azokat az élményeket is most érdemes begyűjteni (és jól feltankolni belőlük), amiket a nyár melege, a természet adhat.

Ami nélkül nem múlhat el a nyár

A hideg napokon az is erőt ad, ha csak visszagondolunk, visszaemlékezünk a nyári élményekre. Íme, néhány alapvető dolog, amiről az a tapasztalatom, hogy nem csak az adott pillanatra adnak erőt:

– Természetes vízben (folyó, tó, tenger) való élmények. Ezek közül is kiemelném a fő kedvencemet, a „lifetációt”. A „lifetáció” lifegés, lebegés, akár laza meditációval egybekötve (ez már-már egyfajta levitáció), azaz a vízben gumimatracon való ringatózás. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, ennek a műfajnak évek óta az egyik mestere vagyok. (Hat-nyolcféle különböző típusú felfújható alkalmatosságom van. Nyolc és fél órás a csúcsom, dupla matracon, ami már-már jacht, tehát víz és naptej is fölkerül a matracra). Az önfeledt és hosszan tartó lifetáláshoz mindenképpen javaslom, hogy érdemes a parttól távolabb egy bójához vagy a pecások által leszúrt karóhoz kikötni magunkat (kinyúlt fürdőbugyi a csuklóra tekerve). Így órákon át biztonságban lebeghetünk anélkül a veszély nélkül, hogy a parttól távol ébredünk föl.

Ami nélkül nem múlhat el a nyár– Ha már vízi kikapcsolódás, és esetleg barátokkal, családtagokkal vagyunk, akkor érdemes valami jó kis labdás vízi játékba is belemenni, ahol két csapatra oszlunk, és teperni kell a lasztiért.

– Tűzrakás és szalonna- vagy vegáknak zöldségsütés, sőt, bográcsozás is, a lényeg, hogy legyen szabad tűzön főtt-sült étel, és többórás tűzben gyönyörködés. A grillezés ennek egy lazább változata, nem helyettesíti a nagy tüzet.

– Szabadtéri koncert, ez lehet fesztiválon vagy más alkalmon is, a lényeg: a szabad ég alatt élvezni a zenét.

– Sok-sok mezítlábalás, fűben fekvés, sőt akár fetrengés. Amivel még ezt meg lehet spékelni, az a szabadban alvás. (Külön ajánlom a puha homokot, akár kézzel is beletúrni, játszani vele.)

– Piknik vagy kerti parti a barátokkal

– Legalább egyszer megvárni a napfelkeltét. (Közben lehet belül mondogatni: „Szídd fel, begyem, a sok napenergiát!” A kelő napba bele lehet kívánni a születő terveket.)

– Különféle gyümölcsök vagy zöldségek leszakajtása frissen, begyűjtésük, és persze evésük. Tehát legalább egy icipici „miniszüret”. (Szedd magad!-lehetőségek, vagy ha nincs saját kertünk, akkor barát vagy rokon kertjében engedélyezett csipegetés.)

– Vadvirág szedése

– Kirándulás nyári erdőben

– Legalább egy kerthelyiséges, vagy este, éjjel is nyitva tartó nyitott szórakozóhelyen való együttlét barátokkal vagy kedvesünkkel

– Bringázás

– Legalább 1-2 gyümölcsnap a friss idénygyümölcsökből, hadd tisztuljon a test!

És néhány pluszjavaslat – ez már kifejezetten fakultatív:

– Bodza- és hársfavirág begyűjtése és leszárítása, lekvárfőzés és kovászosuborka-készítés. (Olyat, amilyet otthon csinálunk, szinte sehol nem lehet enni. Több étteremben nem pirítóssal kovászolnak, hanem lisztet szórnak az uborka közé.)

Úgyhogy ajándékképpen íme a kovászos uborka receptje:

 Hozzávalók:
  • kovászolni való uborka
  • meleg víz
  • kenyér (pirítós)
  • kapor
  • fokhagyma
  • chili, vagy más szárított csípős paprika (elhagyható)
  • nagyméretű befőttes üveg, a tetejére kistányér
  • napfény

Elkészítés:
Ami nélkül nem múlhat el a nyárMiközben rakosgatod bele az üvegbe a kettévágott uborkákat, időnként rakosgass közé egy-egy gerezd megtisztított fokhagymát is, illetve – mindezt ízlés szerint – szárított csípős paprikát vagy chilit, vagy pepperonit. Érzésre, attól függően, mennyire szereted a csípőset.
Hagyj az üveg tetején annyi helyet, hogy az utolsó adag száras kaprot rágyömöszöld, majd öntsd le az egészet meleg sós vízzel. A sómennyiség megsaccolásánál azt tudatosítsd magadban, hogy ez nem csak a lébe kerül, hanem ezt fogja beszívni az uborka, ettől lesz sós. Ezután rakd az egész tetejére a frissen pirított kenyeret. (Pár napig a napon érlelni: ez adja a kovászt.)
No, és itt jön a lényeg! Mennyi ideig legyen a napon az üveg, és a tetején a pirítós? Erős napnál én a kenyeret bő két napig hagyom az uborka tetején, és attól függően, mennyire erős a fény, hagyom még kint az uborkát. Ha nagyon erős, akkor néhány plusz óra is elegendő, ha gyengécske, akkor a harmadik nap vége felé már le lehet szűrni az egészet. Finom lyukú szűrőn szűröm le az egészet egy jénai tálba, amit aztán lefedve berakom a hűtőbe. Imádom a nyarat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top