Életmód

Ezekkel mérgezik magukat a fiatalok a nyáron

Allergiás reakció egy új tetoválásra vagy alkoholmérgezés – a leggyakoribb mérgezések a nyári szünetben.

Kevesen tudják, ha tetováltatnak, hogy az erre használt festékanyagok nagy része nem növényi eredetű – figyelmeztet az ÁNTSZ. A szalonokban elsősorban fémvegyületeket és az úgynevezett szénfeketét alkalmazzák. A felhasznált pigmentek egy része az autóiparban és az írószerek gyártásában is használt festékanyag. Mindezek akár allergiás reakciókat, bőrelváltozásokat is okozhatnak.

Ezekkel mérgezik magukat a fiatalok a nyáron!

A mérgezések majdnem negyede a 15–24 év közötti fiatalokat érinti a tiszti főorvosi szolgálat adatai szerint. Az első helyen a gyógyszerek okozta mérgezés áll, aztán jön az alkohol, az ipari és háztartási szerek, utánuk pedig a kábítószerek jönnek.

Egy kis odafigyeléssel  nagyon sok esetet meg lehetne úszni a szakértők szerint. Épp ezért felvilágosító körútra indulnak a Kémiai Biztonsági Intézet munkatársai a nyári fesztiválokon, ahol azt is elmondják a fiataloknak, hogy baj esetén hova forduljanak segítségért.


Elindult a Nők Lapja Café NYÁR oldala! Gyere, és nyaraljunk együtt!
Nyár dobozok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top