Életmód

Víz alatt Európa – az árvíz képekben

Évszázados árhullám a Dunán és mellékfolyóin. Rohamosan emelkedik a folyók vízszintje Németországban, Csehországban, Ausztriában és Magyarországon. Passau a Duna miatt, Prága a Moldva miatt már víz alatt van. Magyarországon három megyében van vészhelyzet. Fotók.

Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt veszélyhelyzetet hirdetett ki három megyében. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által kedd déltől kihirdetett veszélyhelyzet. Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet.

Szentendre. További képek, itt!
Szentendre. További képek, itt!

Csehországban hét személy meghalt, négyen eltűntek, és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára rúgnak. Kedd hajnalra kritikus helyzet alakult ki a Moldva és az Elba találkozásánál fekvő Melníkben, ahol 1500 embert szólítottak fel lakóhelye elhagyására. A Prágától északra fekvő Zálezlicén, ahol a 2002-es árvíz idején 120 ház omlott össze, ismét átszakadt a falut védő gát, és házak tucatjai kerültek víz alá.

Prága. További képek, itt
Prága. További képek, itt!

A legfrissebb keddi hírek szerint túl van az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizének legnehezebb szakaszán Passau. Itt ugyanis a Duna vízszintje már majdnem fél méterrel csökkent az éjjel. A bajor városnál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, a Duna 12,80 méter körül tetőzött hétfőn éjjel.

Passau. További képek, itt!
Passau. További képek, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top