Életmód

A napfény lehet a hosszú élet titka

Csökkentheti a vérnyomást, a szívroham kockázatát, akár az életünket is meghosszabbítja a napfény – derült ki egy friss kutatásból.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói számoltak be arról, hogy amikor a bőrt napfény éri, a vérerekben egy olyan vegyület szabadul fel, amely csökkenti a vérnyomást. Ez arra utal, hogy a napfény behatása általános egészségügyi előnnyel jár, mert a vérnyomás csökkenésének előnyei jóval többet nyomnak a latban, mint a bőrrák kockázata.
A kutatók kísérletükben 24 önkéntest kértek fel arra, hogy kétszer 20 percet töltsenek el szoláriumban. Az egyik szakaszban a résztvevők az UV fénynek és a lámpa melegének is ki voltak téve, a másikban viszont az UV sugarakat kiszűrték, és csak a hősugárzás érte a bőrt. Az eredmények azt mutatták, hogy az UV sugarak behatását követően egy órára jelentős mértékben lecsökkent a vérnyomás, a kizárólag hőt leadó szakaszban azonban nem. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a nap ultraibolya sugárzása eredményezi az egészségügyi előnyöket.
A résztvevők D-vitamin-szintje mindkét szakaszban változatlan maradt. Dr. Richard Weller, az egyetem bőrgyógyásza elmondta, a kutatás alapján kijelenthető, hogy a napfény okozta kardiológiai előnyök jóval ellensúlyozzák a bőrrák kockázatát. A kutatás következő szakaszában a szívbetegség és a bőrrák relatív kockázatát fogják vizsgálni olyan emberekben, akik különböző mértékű napfénybehatásnak voltak kitéve. Ha ez is megerősíti, hogy a napfény csökkenti a bármilyen eredetű halálozás arányát, valószínűleg felül kell majd vizsgálni a napfénybehatással kapcsolatos irányelveket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top