Életmód

Kötelezővé teszik a napi zöldségevést

Az eddigi ajánlások helyett mindenkire kötelező rendeletben szabályozzák a közétkeztetést. Tilos lehet a szalonna uzsonnára, kevesebbet lehetne cukrozni, és több zöldséget, gyümölcsöt kellene biztosítani.

Kötelezővé teszi a napi zöldségevéstMiután felmérték, hogyan néznek ki az ételek a menzákon, most elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend előírásait tartalmazza. Ha elfogadják, akkor jövő januártól kell betartani, de egyelőre május 10-ig várják rá a véleményeket. A szabályozásra azért is van szükség, mert most csak egy ajánlás van érvényben, ami nem kötelező.

Mindenki tudhatja, mit eszik a gyerek

Jövőre például kötelező lenne étlapot készíteni, és azt a szülők által is jól látható helyen kifüggeszteni. Ezen szerepelnie kell minden étel energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor- és sótartalmának, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőknek.

Megszabják azt is, hogy a különböző korcsoportok számára mennyi a naponta szükséges energiabevitel. Emellett több táblázatban részletezik, hogy a különböző korcsoportok étrendjének milyen arányban és módon kell tartalmaznia egyebek mellett húsokat, tejtermékeket, zsiradékokat, cukrot, gabona alapú élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket. Például szalonna hidegétkezéshez nem adható. A változatos étrend eléréséhez egy úgynevezett változatossági mutatót kell alapul venni, amelyet a leves-, hús-, főzelék- és köretfélék gyakoriságából számítanak ki.

Napi négy adag zöldség

Kikötik azt is, hogy egész napos étkeztetés esetén mindenkinek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget – amibe a burgonya nem számít bele – vagy gyümölcsöt, és ezekből legalább egy adagot nyers formában, továbbá három adag gabonaalapú élelmiszert.

A szükséges folyadék biztosítására az ivóvízen kívül ásványvíz vagy tea adható, utóbbi csak az előírt cukormennyiséggel. Jövőre már az italként adott tej nem tartalmazhatna hozzáadott cukrot, a bölcsődések nem kaphatnának bő olajban sült ételt, és 14 éves kor alattiak számára tilosak az erősen fűszerezett ételek. Édesítőszert a hat év alattiaknak nem lehetne adni, csak azoknak, akik szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvednek.  

A közétkeztetés átalakítás azért is fontos, mivel a gyermekkori elhízás az elmúlt 10 évben háromszorosára emelkedett, és a túlsúly és az elhízás aránya rendkívül magas a felnőttek között. Kérdés, hogyan tudja majd minden iskola betartani az új szabályokat, ha valahol még konyha sincsen a közelben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top