Életmód

Majszolsz? Csipegetsz? Falsz?

Evési stílusod és szokásaid rengeteget elárulnak arról, vajon hol úszik el nálad a fogyókúra. Ha szeretnéd tudni, miért nem sikerül leparancsolni magadról a pluszkilókat, tudd meg, melyik evéstípusba tartozol.

Majszolsz? Csipegetsz? Falsz?Kígyó, a lakmározó

Hízási veszélyfaktor: Egy nagy kajálás = kalóriadömping
A kígyó típus naponta összesen egyszer eszik, mert lassú emésztése miatt szinte egész nap nem éhes – legalábbis így érzi. „A szervezet alkalmazkodik evési szokásainkhoz, így ha beállunk erre a ritmusra, idővel valóban nem leszünk többször éhesek. A test nem érzékeli már a folyton elnyomott ingereket – magyarázza Duli Viktória dietetikus. – A naponta csak egyszeri, de bőséges étkezés felborítja szervezetünk egészséges anyagcsere-mechanizmusait, hiszen az emberi test alapvetően nem erre van berendezkedve. Ráadásul jellemzően falásba torkollik az egyetlen étkezés, hiszen addigra már éhesek vagyunk. Ez azért probléma, mert agyunk csak húsz perccel a falatozás után kapja meg a telítettségről szóló jelzéseket” – folytatja a szakértő. A legkritikusabb ennél a típusnál, hogy jellemzően kimarad a reggeli, a főétkezés pedig a vacsora lesz. Éjszaka, amikor pihennie kellene, megterheli a gyomrot és a beleket az emésztés feladatával. Mivel napközben nincs lekötve a gyomorsav, fennáll a fokozott savtermelés vagy akár a reflux veszélye.

Megoldás: Hogy a tested egész nap megfelelő mennyiségű szénhidráthoz, energiához, tápanyaghoz jusson, és ne essen le a vércukorszinted hamar, napközben többször egyél. Ezáltal meghosszabbíthatod az aktívan töltött időszakot. Mindenképpen reggelizz, ha szükséges, ezt akár előző este készítsd el! Legyen otthon mindig egy banán vagy egy pohár natúr joghurt, amit zabpehellyel, mézzel megehetsz, ha még erre sincs időd, dobj be egy aszaltgyümölcs-szeletet vagy egy teljes kiőrlésű kekszet! Lassan, egy-két hét alatt szoktasd hozzá a szervezeted az ötszöri étkezésre először 2, majd 3, végül 5 étkezés elérésével.

TESZT: Hogy megtudd, te melyik típusba tartozol, töltsd ki tesztünket! Kattints ide!

Majszolsz? Csipegetsz? Falsz?Madár, a csipegető

Hízási veszélyfaktor: Túl sok nasi, túl sok kalória.

Tulajdonképpen egész nap csipeget valamit, így legalább hatszor-hétszer eszik, ám ezek az étkezések összemosódnak, hiszen azok között is rendre rágcsál valamit. „Ez fokozott terhet jelent az emésztőrendszernek, hiszen alig marad ideje a pihenésre. Ha állandóan eszünk, sőt akár este, a kanapén fekve is majszolunk valamit, a fokozott savtermelés hatására lassan elgyengülhet a gyomor és a nyelőcső közti záróizom” – figyelmeztet a dietetikus.

Megoldás: Mivel a gyomorsavtermelés ilyenkor is alkalmazkodik az evési ritmusodhoz, lassan szabad csak kitolnod az evések közötti időszakot. Az evés mozgatórugója gyakran egy berögzött, pszichés mozdulat, így érdemes heteket adnod magadnak, hogy átálljon az agyad a ritkább evésre. Az első napokon egyél óránként valamit, majd kétóránként, aztán kezdj el figyelni rá, hogy a megszokottnál egy hajszálnyival nagyobb adag legyen a reggelid, vagyis csipegetés helyett konkrét étkezéssé váljon.

Majszolsz? Csipegetsz? Falsz?Nyuszi, az „S. O. S.-evő”

Hízási veszélyfaktor: Sietségében nem figyel rá, mit eszik, a gyorsan bekapkodott kakaós csigákból és kekszektől aztán gyarapodnak a kilók.

Soha nem áll meg, soha nem ér rá, mindig rohan. Csoda, ha marad ideje az étkezésre! Annyira el van havazva, hogy szinte minden kajája gyorsétel, fehér liszttel vagy cukorral teletömött pékáru, adalékanyagokkal dúsított keksz. Hajlamos menet közben, az utcán enni, és egyébként is leginkább műanyag tálkákból falatozik.

Megoldás: Ha muszáj sietve enned, az legalább legyen egészséges: majszolj gyümölcsöt, felszeletelt zöldséget, és a pékségben csokis croissant helyett a salátapulttal szemezz! Mivel rendre túl keveset vagy túl sokat eszel, ez anyagcsere-problémákhoz és gyorsabb öregedési folyamatokhoz vezethet. Így legalább amikor ebédelsz, add meg az időt az agyadnak, hogy jelezzen, jóllaktál. Figyelj rá, hogy alaposan (legalább harmincszor) rágd meg a falatokat, mert ha kapkodsz, a stressz emésztési zavarokat okozhat és növelheti az energiaszükségleted is. A tápanyagszegény diéta okozta vitamin- és ásványianyag-hiányt kompenzálhatod, ha hetekig gyümölcs- és zöldségturmixokkal turbózod az immunrendszered.

TESZT: Hogy megtudd, te melyik típusba tartozol, töltsd ki tesztünket! Kattints ide!

 
Majszolsz? Csipegetsz? Falsz?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top