Életmód

Kisgyerekek is lehetnek okostelefon-függők

Az egészen kis gyerekek is lehetnek okostelefon-függők, ezért szakértők arra intik a szülőket, hogy ne engedjék csemetéiket sokat játszani a készülékekkel.

Kisgyerekek is lehetnek okostelefon-függőkHosszabb távon súlyos mellékhatásokkal küszködhet majd az a gyerek, akinek hagyják, hogy naponta órákon át babrálgassa a telefont – figyelmeztet Richard Graham, a téma szakértője. Graham indított három évvel ezelőtt elsőként Nagy-Britanniában úgynevezett technológiafüggőségi leszoktató programot.
A szigetország legifjabb, függőséggel küszködő betege egy négyéves kislány. Szülei hagyták, hogy akár négy órán át is a kezében legyen iPad, aminek aztán az lett a következménye, hogy amikor megvonták tőle a készüléket, a gyermek krónikusan vigasztalan lett, és állandóan visszakövetelte a táblagépet.

Graham szerint a legifjabb technológiafüggők hasonló elvonási tünetektől szenvednek, mint az alkoholisták vagy a kábítószer-élvezők. „A mai gyerekek szinte a születésüktől hozzáférhetnek a világhálóhoz. Látják, hogy szüleik játszanak a mobiltelefonjukkal, erre ők is ugyanezt akarják. Nehéz eldönteni, hogy engedjünk-e nekik, mivel a készülék hasznos jutalmazási és nyugtató eszköz, ám ha valaki nem tudja a mértéket, nagyon veszélyes lehet az engedékenység” – idézte a The Sunday Times című brit lap Grahamet.

A szakértő kidolgozott egy 28 napos leszoktatási programot, afféle „digitális detoxikálót”, amely nemcsak a mobilozásból, hanem a számítógépes játékokból is kijózanító hatású.
A lap megjegyzi, hogy a múlt héten olyan tanulmány jelent meg, amely szerint a brit szülők több mint fele hagyja játszadozni csecsemőjét mobiltelefonjával, 14 százalékuk akár napi négy órán át.
„Ez rendkívül sok idő, tekintettel arra, hogy a 3–12 hónapos csecsemők naponta csak 10 órát vannak ébren” – hangsúlyozta a felmérést végző babies.co.uk honlap vezérigazgatója, James Macfarlane.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top