Életmód

Optimizmussal csökkenthető a koleszterinszint?

A pozitív életszemléletű emberekben nagy valószínűséggel magasabb a szív védelmét szolgáló jó, mint a káros koleszterin szintje – állítja egy friss kutatás.

A Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatásában 990 negyven és hetven év közötti személyt vizsgáltak telefonos interjúk és laborvizsgálatok segítségével. Az interjúk során a feltett kérdések alapján meghatározták a résztvevők optimizmusának szintjét. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb optimizmusértékűekben magasabb volt a szívbetegség ellen védelmet nyújtó HDL koleszterin szintje. Az optimizmusskálán tapasztalt minden ötpontos emelkedéssel egy milligramm per deciliterrel nőtt a HDL szintje. A kutatók szerint ez a HDL-szint növekedés a szívbetegség-kockázat háromszázalékos csökkenésének felel meg. Összehasonlításképpen: a rendszeres testmozgás hat százalékkal mérsékli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az optimizmus és a összkoleszterinszint, illetve a kártékony LDL koleszterin szintje között azonban nem mutattak ki közvetlen összefüggést.
Julia Boeh, a kutatás vezetője így összegezte az eredményeket: „Újabb bizonyíték utal arra, hogy lelki és testi egészségünk kölcsönhatásban áll egymással, és a pozitív világlátás kézzelfogható hatást gyakorolhat egészségi állapotunkra.”

 Hogyan csökkenthető a koleszterinszint gyógyszer nélkül? A Válaszkereső segít! »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top