Életmód

“A férjem nikotinfüggő, mit tegyek?” – Csernus Imre válaszol

Csernus Imre ad tanácsot olvasónknak, aki azt szeretné, ha férje megszabadulna komoly, hosszú ideje tartó nikotinfüggőségétől.
Ha kérdésed van, ide írhatsz szakértőinknek: psziche@sanomamedia.hu 

A férjem nikotinfüggő!
Nagyon szeretem a férjemet, tisztességes, rendes ember, aki szeretettel fordul felém és a két gyerekünk felé. Ám kamaszkora óta nikotinfüggő, és erről a szenvedélyéről még miattunk sem akar lemondani. Pedig a folyamatos dohányzás komoly betegséget okozott nála. Orvoshoz viszont nem hajlandó elmenni. Aggódom amiatt is, hogy a gyerekeink passzív dohányosként szintén meg fognak betegedni. Hogyan tudnám segíteni a férjemet abban, hogy megszabaduljon ettől az erős függőségtől? Van erre remény? Mi ilyenkor a jó döntés a magam és a gyerekeim érdekében?
Üdv: Viki

A férjem nikotinfüggő, mit tegyek?Válaszol: Csernus Imre

Kedves Viki!
Leveled első sora megmelengette a szívemet, örültem, hogy vannak még ilyen családok. Ám a második mondatod már megdöbbentett. Úgy látszik, az emberek fejében nagyon sok tévhit él, ezért nem értik igazán egymást, bármennyire is szeretnék. A nikotinfüggőség biokémiájába most nem szeretnék belemenni, csak annyit fűznék hozzá, hogy a nikotin az egyik legmasszívabb függőséget alakítja ki. „…a szenvedélyéről még miattunk sem akar lemondani.” Na, ez gázos mondat. Több szempontból is.
1. A függőséget sok ember nem érti, habár szinte mindenki megéli. Olyan ez, mint a szerelem. Aki volt már szerelmes, az tudja, hogy ha a hozzátartozók – anélkül hogy megkérdezték volna őket – az imádott férfi/nő negatív tulajdonságaira hívják fel a figyelmét, akkor az érintett fél dühös lesz. Okkal, hiszen a szerelem vak. Nagyon fontos ilyenkor is megkérdezni az érintett felet, és úgy kezdeni a mondandónkat, hogy „elmondhatom-e?”. Ha ezek után nemleges választ kapunk, akkor tartsuk magunkban a kritikát, mert aki szelet vet, az bizony vihart fog aratni. A függőnek első helyen van a függősége. A szerelmes, vagyis a függő, csak akkor fog észhez térni, amikor megkapja az első pofonokat. Jelen esetben, aki a nikotin rabja, az különböző testi panaszokat, betegségeket.
2. A „miattunk” szót, gondolom, nemcsak a leveledben használod, hanem a különböző kérlelések, hivatkozások során is – azonban ezt hívják érzelmi zsarolásnak. Abszolút megértem az aggodalmad, de ez ellenszenvet ébreszt, amit a másik sokszor nem is tud megfogalmazni. Ez látszatmeghunyászkodást eredményez. Ilyenkor az illető ideig-óráig lehet, hogy abbahagyja a dohányzást, de egy idő után titokban újra cigizni fog. Hiszen nem maga miatt állt le vele, hanem miattad. Tehát a problémát illegalitásba szorította, mint egykor Amerikában az alkoholtilalom idején – meglett az eredménye, mert megerősödött mind az alkoholfogyasztás, mind a maffia. A cigiről akkor lehet leszokni, amikor azt magamért, az egészségemért teszem, nem pedig másoknak szeretnék megfelelni, legyen az akár a partnerem, a családom vagy bárki.

Kezdd újra! Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top