Életmód

Kik keresnek a legtöbbet diploma nélkül?

Az informatikusok, a marketingesek és a főkönyvelők is többet keresnek az átlagnál, akkor is, ha nincs diplomájuk. Mégis mennyit?

Hegesztőket, pékeket, henteseket vagy elektromos karbantartókat keresnek leginkább a munkaadók a diploma nélküliek körében a Hay Group 2012-es adatai szerint. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezekben a szakmákban többet keresnének, mint a más területen, azonos szintű munkakört betöltő dolgozók.

Kik keresnek a legtöbbet diploma nélkül?

Persze léteznek olyan diploma nélküli pozíciók is, ahol például magasabb szintű nyelvismerettel garantáltan többet lehet keresni. A programozók keresnek diploma nélkül a legjobban: havi bruttó 339 700 forintot vihetnek haza a fizetesek.hu adatai szerint. Utánuk következnek a kereskedelemben vagy az értékesítésben dolgozó account menedzserek, ők bruttó 318 ezer forintot keresnek havonta. A harmadik helyen a call center szupervizorok állnak, ők havonta bruttó 288 ezer forintot keresnek.

Úgy tűnik, a diploma nélküliek közül az informatikusokat becsülik meg a legjobban, például a rendszergazdák, IT-tesztelők bruttó 270 ezer forint körül keresnek, de az autóiparban autóipari technikusként is több mint bruttó 280 ezer körül visznek haza havonta. A diploma nélküli marketingesek körülbelül bruttó 275 ezer forintot keresnek, a főkönyvelők 267 ezret, míg például egy építésvezető bruttó 269 ezer forintot tesz zsebre havonta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top