Életmód

Vízi jóga a legújabb mozgásforma – kipróbáltuk!

Föltűnt már, hogy a strandon egyszerre több ember érzi magát jól, vagy éppen rosszul? És az meglepne, ha ehhez a víznek is köze lenne? Az érzelmek ugyanis hatnak a vízre, és onnan visszasugároznak a szervezetükre – legalábbis erre a gondolatra épül a waga, egy újfajta relaxációs mozgásforma.
Vízi jóga a legújabb mozgásforma - kipróbáltuk!

Hangulatos medence fogad, körös-körül szinte teljes a sötétség, csak apró gyertyák égnek. Hogy tényleg csak magunkra figyeljünk, és ne az legyen fontos, ki hogy mutat fürdőruhában. Ötfős csoportunk pedig az aerobik- és jógaórák sokszor hatalmas létszámához képest elsőre kicsinek tűnik. Pedig itt alapból is csak maximum öten-heten mozognak a vízben, hogy a csoporttársak egymást biztosan ne zavarják – és tényleg így van ez, a waga- (water joga) foglalkozáson igazából föl sem tűnt, hogy nem egyedül vagyok. Ami viszont feltűnt, az az, hogy amikor kezdőként elmentem egy hagyományos jógaórára, ott borzasztóan megizzadtam, fájtak a tagjaim, és egyes gyakorlatokat bizony nehezemre esett megcsinálni. Itt viszont erről szó sem volt: a vízben valahogy egészen másképp működik minden. Ott csak a saját mércémnek kellett megfelelnem, nem kérik, hogy adott magasságig emeljem föl a lábamat, vagy éppen csavarjam ki a testemet. Másrészt visszaköszön sok minden, amit még a fizikaórákon hallottam: a víz felhajtóereje remekül működik, segíti az ellazulást (és persze könnyebb megcsinálni a gyakorlatokat).

Testtel, lélekkel

Tipp
A vízi jógát nemcsak egyedül végezheted: vannak páros, szülésfelkészítő és kisgyermekes foglalkozások is – ez utóbbi a Kalovits-módszer segítségével a kisbabák fizikailag-érzelmileg stabilabb fejlődését segítheti.

„Nekem többször akarták műteni a gerincsérvemet, úgyhogy kevés mozgásformát végezhetek – mondja Ruzsonyi Ági, a vízi jóga ötletgazdája. – De volt nálunk olyan hölgy is, aki kipróbálta ezt a mozgásformát, és ugyan hozzám hasonlóan gerinc-, amellett pedig derék- és vállproblémái is voltak, és nemhogy nem okoztak neki problémát a gyakorlatok, de a foglalkozás után sokkal jobban érezte magát. De ennél is fontosabb a lelki élmény, a nyugalom, ami körülveszi az embert.” Ági már húsz éve vízben való mozgással, főként csecsemőúszással. Pár éve egy japán tudós kutatási eredményei döbbentették rá, hogy több is lehet ebben a műfajban.
 

Lépésről lépésre

Vízi jóga a legújabb mozgásforma - kipróbáltuk!„Elég sok kutatást végeztek az elmúlt időszakban azzal kapcsolatban, hogy azon túl, hogy szeretünk lubickolni és ellazulni, van-e más jótékony hatása is a víznek a szervezetünkre, lelkünkre. A víznek bizonyítottan »van memóriája«, azaz más lesz a szerkezete, ha pozitív gondolatok és energiák veszik körül, és más akkor, ha negatívak. A kutatók ezt ivóvíznél vizsgálták, mi viszont ennél messzebb mentünk, és azt mondtuk, ha vízi közegben lebegünk és gondolunk pozitív dolgokra, akkor ez a szerkezeti változás visszahat ránk is, és a többiekben is maradandó nyomot hagy” – magyarázza Ruzsonyi Ági. Állítólag ez az a tulajdonsága a víznek, ami még hatékonyabbá teszi a testre és lélekre alapból pozitív hatást gyakorló jógát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top