Életmód

15 trükk a hatékony diétához

Hogy mi a fogyás titka? Sokak szerint egy hirtelen, ám annál szilárdabb elhatározás, majd a szigorú fegyelem és önsanyargatás – egy ideig. Nem csoda, hogy annyian elbuknak már a diéta első napjaiban, vagy később szedik vissza a leadott kilókat. Ám ügyes, szokatlan trükkökkel segíthetünk, hogy ez ne így legyen!

Fejben dől el!
A hirtelen elhatározások gyakran vezetnek a fogyókúra gyors kudarcához. Készüljünk fel alaposan:
figyeljük meg az étrendünket, keressünk recepteket, kérjünk tanácsot szakembertől. Ez a folyamat akár egy-két hónapig is eltarthat, ám ha fejben már összeállt a rendszer, sokkal eredményesebben fogunk kitartani mellette.

Fizess készpénzzel!
Az élelmiszerért ne kártyával, inkább készpénzzel fizessünk. A kutatások szerint így kevesebb hizlaló élelmiszert veszünk, mivel a kísértést felülírja a kiadott pénz látványa miatti lelkiismeret-furdalás.

15 trükk a hatékony diétáhozMondd ki!
Amikor épp belenyúlnánk a sütis dobozba, jelentsük ki hangosan, mire is készülünk: „És most megeszek egy teljes doboz kekszet, pusztán unalomból, pedig tudom, hogy az egész a csípőmön fog lerakódni.” Visszatartó erővel hathat, ha szembesülünk az igazsággal.

Egyél kékben!
A kék szín étvágycsökkentő hatású, így érdemes az étkezőasztalon sok kék kiegészítőt elhelyezni.
A legjobb, ha kék tányérokon tálalunk.

Ismerkedj meg a rooibos teával!
A rooibos tea természetesen édes, különleges íze van, és olyan antioxidáns összetevőket (katechineket) tartalmaz, amelyek segítik, hogy némi sportolással megszabaduljunk a hasunkon elhelyezkedő feleslegtől. Ráadásul elűzi a szomjúságot, amit gyakran tévesztünk össze az éhségérzettel.

15 trükk a hatékony diétáhozKóstolgasd bátran a savanyúságokat!
A világ magyar specialitásként tartja számon az ecetes savanyúságokat, amelyek a fogyást is segíthetik: az ecetsav ugyanis hozzájárulhat a vérnyomás és a vércukorszint csökkentéséhez, és a zsír lerakódását is gátolja. Egyetlen dologgal kell vigyázni – a savanyúságok sótartalmával (ezért is jó, ha magunk tesszük el a finomságokat).

Gyűjtögess!
Amikor édességre vágyunk, és mégis sikerül ellenállnunk a kísértésnek, dobjunk be egy kisebb összeget a perselyünkbe. Ha összegyűlt egy komolyabb pénzösszeg, vegyünk meg belőle valamit, amire már régóta vágytunk. Amikor a vadonatúj cipőnkben sétálunk majd, minden alkalommal eszünkbe fog jutni, hogy mindez a kitartásunknak köszönhető.

Használd ki az illóolajok hatását!
Párologtassunk jó minőségű, természetes illóolajokat a lakásban, vagy szagoljuk bele az üvegbe evés előtt. A borsmenta segíti az emésztést, és hozzájárul a teltségérzés kialakulásához. A citrom serkenti az anyagcserét és energikussá tesz. A grépfrút a méregtelenítés csodafegyvere, míg a levendula és a bergamott a diéta okozta feszültséget csökkenti.

Ne diétázz a hétvégén!
Ha soha nem tartunk szünetet, egy idő után elegünk lesz a diétából. Néha fel kell mentenünk magunkat az önfegyelem alól: a hét utolsó két napján ünnepeljük meg, hogy öt teljes napig kitartottunk, és engedélyezzünk magunknak egy kevés hizlaló finomságot.

15 trükk a hatékony diétáhozÉdességet csak a cukrászdában egyél!
Ne tartsunk otthon édességet, de időnként nyugodtan üljünk be egy szelet sütire a cukrászdába. Ha ki kell lépnünk a házból érte, jóval kevesebbszer fogunk engedni a kísértésnek.

Légy büszke a diétádra!
Sok fogyókúrázó szinte szégyelli, hogy fogyni szeretne, ám a titkolózás a diéta kudarcához is vezethet. Inkább legyünk büszkék arra, hogy teszünk az egészségünkért, és használjuk ki mindazt a támogatást, amit a családtagjaink és barátaink többségétől kaphatunk.

Vegyél egy digitális mérleget!
A szuperpontos digitális mérleg akkor jöhet jól, ha úgy érezzük, minden erőfeszítésünk ellenére sem fogytunk. Ha legalább néhány dekát sikerült leadnunk, az eltölthet annyi sikerélménnyel, amennyi elég hozzá, hogy ne adjuk fel.

Nézz tükörbe!
Egy amerikai tanulmány szerint aki a tükörrel szemben ülve eszik, kisebb adagokat fogyaszt. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a tükör erősíti a testtudatunkat, és figyelmeztet a túlevés következményeire.

15 trükk a hatékony diétáhozEgyél férfitársaságban!
Több kutatás is igazolja, hogy férfitársaságban mind a férfiak, mind a nők kevesebbet esznek. A nők férfiak mellett ülve tudat alatt még nőiesebbnek akarnak tűnni azzal, hogy csak csipegetnek, míg a férfiak, ha női társaságban esznek, épp férfiasabbnak akarnak látszani, amikor nagy adagokat tüntetnek el.

Fogyassz folyékony ételeket!
A folyékony ételek, például a levesek vagy a gyümölcsből készült turmixok, smoothie-k és ivójoghurtok általában kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a szilárd fogások, ám éppúgy eltelítenek, mint azok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top