Életmód

Ezzel is pótolhatod a cukrot!

Egy kevésbé ismert cukorpótló használatának "divatja" terjed: sokaknak még újdonságot jelent az eritritol nevű édesítőszer. Lássuk, mit tudnak a versenytársak, és miben más az újfajta hatóanyag.
Új hatóanyagok - mivel pótold a cukrot?

Ha csak egy fokkal is, de mégis csak jobb a nádcukor, mint a finomított kristálycukor, hiszen természetes technológiával, környezetbarát módon készül: cukornádból nyerik. Sokan az íze miatt választják: egyedi aromát ad az ételeknek-italoknak. Bár nem kevés a kalóriatartalma (akár 396 kcal 100 grammonként), ez nem jelent üres energiát, hiszen a nádcukorban hasznos ásványi anyagok is vannak: kalcium, vas és kálium.
A szervezetünk jobban fel tudja dolgozni, mint a fehér cukrot, de ez természetesen csak az igazi nádcukorra igaz; a boltokban sokszor nádmelasszal színezett fehér cukrot árulnak barna cukor néven.

A nyírfa csapolásával kinyert nyírfacukor, vagy más néven xilit előnye, hogy ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos kristálycukor, így nagyszerű megoldás gyanútlan cukorfüggő gyerekek és férjek „átverésére”, miközben 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz a megszokotthoz képest. Cukorbetegek és fogyózók is fogyaszthatják, de látványos változást ne ettől reméljünk, hiszen azért mégiscsak ott az a 240 kalória… Cserébe nem savasít, nem táplálja a gombákat, sőt segíti az emésztést és állítólag étvágycsökkentő is. Alacsony a glikémiás indexe, így alacsonyan tartja a vércukorszintet. Édesítőereje megegyezik a cukoréval, ez jó, mert nem kell új mennyiségekhez hozzászokni, ám nagyobb adagban hasmenést okozhat.

Új hatóanyagok - mivel pótold a cukrot?Igazi természetes élményt ad a sztívia kóstolása, főként ha friss vagy szárított levél formájában jutunk hozzá: összemorzsolva valóban jól érezni az édes ízt. A sztívia dél-amerikai gyógynövény, általában kivonatait – por, szirup, tabletta – árulják. Előnye, hogy akár 250-szer édesebb a nádcukornál, így igen kevés kell belőle. Ami viszont igazán jó hír: teljesen kalória- és szénhidrátmentes, és nulla a glikémiás indexe, ráadásul 200 fokig sütés- és főzésálló.

Ezt nehéz lesz überelnie az eritritolnak, ennek a természetes cukoralkoholnak, amely többek között gyümölcsökben is előfordul. Kalóriamentes, így egyértelműen a másik ideális édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Legalább ilyen fontos, hogy nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Talán inkább hátrány, hogy édesítőereje 60-80 százaléka a közönséges cukorénak, jóval kellemesebb viszont az íze: hűs és édes, és a legtöbb pótszerrel szemben nincsen utóíze: mindenképp egy szóba jöhető alternatíva.

Mit ehet a tejcukorallergiás, amiben nincs laktóz? Erre a kérdésre, de bármi másra is megoldást találhatsz a Válaszkeresőn. Kérdezz, vagy segíts a többieknek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top