Életmód

Készíts reformpalacsintát!

A palacsinta nagy kedvenc, de nem túl diétás. Ám mind a tölteléken, mind a tésztán lehet változtatni, teljes kiőrlésű liszttel vagy tojás nélkül kikeverni. Nézzük a lehetőségeket!

Ön hány palacsintát eszik meg egyszerre? Hetet-nyolcat? Sok családban egyáltalán nem ritka, hogy a családtagok irtózatos mennyiséget tudnak egyszerre elfogyasztani belőle, ami a tészta imádatán túl a kevéssé tápláló finomított alapanyagokkal is magyarázható, ugyanis a telítettségérzés kialakulásához jóval nagyobb adagot szükséges megenni. A teljes értékű alapanyagokból készült palacsintából viszont kevesebb fogy, ami nem csak azért jó hír, mert sokkal kevesebb ideig kell a tűzhely mellett állva a tésztát dobálgatni.

Variációk a tésztára

A teljes kiőrlésű liszt és tészták hallatán sokan tiltakoznak, úgy gondolják, hogy az így készült ételek íze borzalmas. Ám ez csak a rosszul elkészített vagy ízesített fogásokra igaz. A megfelelő alapanyagok összeválogatásával létrejött ízek tökéletes harmóniát alkotnak egymással, és nemcsak finomak, de egyben táplálóak is lesznek.
A palacsinta tésztája például kifejezetten ízletes zabpehelylisztből vagy hajdinalisztből készítve, de a tönkölyliszt is jó választás lehet hozzá, amit akár egy kevés kukoricaliszttel vegyíthetünk. Fehér cukor helyett tegyünk bele nyers nádcukrot vagy nyírfacukrot, de ha a palacsintatésztába teszünk egy kevés édes ízt adó fűszert, például fahéjat, vaníliát, esetleg kakaót vagy karobot, sokkal kevesebb cukrot kell használnunk. Az is megoldás lehet, ha a kisült palacsintát még melegen megcsorgatjuk egy kevés mézzel. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, többnyire még tojásra sincs szükségünk, a tej helyett pedig használhatunk szódavizet, vagy gabonaitalokat.

 Tipp
A kétféle liszt tojás nélkül is garantálja, hogy összeálljon a tészta. Ha növeljük a kukoricaliszt arányát, akkor sárgább, vastagabb és keményebb, ha a tönkölyliszt mennyiségét emeljük, vékonyabb, lágyabb és fehérebb palacsintákat kapunk.

Készíts reformpalacsintát!
Bounty-palacsinta zabpehelyisztből

Hozzávalók:

  • 30 dkg zabpehelyliszt
  • 2 evőkanál karobpor
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 4,5-5 dl víz
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg méz vagy nyírfacukor

A zabpehelylisztet a karobbal, és a csipet sóval összekeverjük, majd 2-3 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy palacsintatészta  sűrűségű masszát kapjunk, alaposan kikeverjük (turmixgéppel is lehet). Teflonserpenyőben a szokásos módon palacsintákat sütünk, majd megtöltjük őket a kókuszos töltelékkel. A töltelékhez a kukoricakeményítőt vízben felfőzzük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a mézet vagy nyírfacukrot.

Gyümölcsös tönkölypalacsinta

Készíts reformpalacsintát!Hozzávalók:

  • 10 dkg kukoricaliszt vagy hajdinaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4,5-5 dl víz
  • ízlés szerint friss gyümölcs és méz

A kétféle lisztet, a sót, az olajat és annyi vizet, hogy el tudjuk dolgozni a tésztát, csomómentesre keverjük, majd annyi vizet öntünk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. Kevés olajjal kikent palacsintasütőben a szokásos módon palacsintákat sütünk, majd megtöltjük a mézzel elkevert gyümölcsökkel.

 Tipp
Karobporból kevés mézzel és vízzel szószt készíthetünk, ezzel meglocsolhatjuk a betöltött palacsintákat, amit még kevés kókusszal meg is szórhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top