Életmód

“Az egész család sorsa múlik a műtéten”

Napi 60-70 rohama van, nehéz vizsgálatokon esett túl és súlyos műtét vár Áronra, aki alig múlt kétéves. Még három és fél millió forint hiányzik a reményteli műtéthez; a szülők a Nők Lapja Cafén is kérik a segítségedet.

„Próbálunk optimisták maradni, de a tehetetlenség érzése rettenetesen nehéz” – mondja Katona László, Áron apukája a Nők Lapja Cafénak. És tényleg valami magabiztos határozottságot sugároz a hangja, miközben szörnyű hónapok vannak a háta mögött, és nemcsak neki, hiszen mióta kiderült Áron betegsége, a feleségével együtt próbálnak mindent megtenni, hogy a kisfiú teljes életet élhessen.

A kis Áronról féléves korában derült ki, hogy egy ritka agyi elváltozásban szenved, és emiatt nagyon sok epilepsziás rohama van. „Napi 60-70, de volt már 100 is, akkor intenzív osztály lett a vége” – magyarázza László, miért van szüksége a kisfiúnak a műtétre. Áron bárhol, bármikor elájulhat, és ezek a rohamok visszahatnak a fejlődésére is, a gyógyszerek pedig sajnos nem segítenek.

Szorítunk Áronnak!
Szorítunk Áronnak!

„Amikor kiderült, hogy a gyógyszerek nem hatnak Áron szervezetére, az orvosok azt mondták, a műtét az egyetlen megoldás” – mondja az apuka. És mivel ez egy nagyon ritka betegség, olyan kórházat kerestek, ahol a legtöbbször találkoztak Áronhoz hasonló betegekkel. A legnagyobb biztonsággal egy párizsi kórházban tudják megműteni, ahol a beavatkozás és a műtét utáni kontrollvizsgálatok közel 15 millió forintba kerülnek. „A feleségemmel együtt két választásunk volt: vagy eladjuk a lakásunkat és hajléktalanok leszünk, vagy a nyilvánossághoz, ismerősökhöz, barátokhoz fordulunk, és összegyűjtjük a pénzt.”

Egy hónapja hozták létre ezt a Facebook-oldalt, ami a Katona család sok ismerősének hála, sok követőre és segítőre talált. „Eddig hatszázan segítettek rajtunk: az 500 forintos adománytól a több százezer forintosig minden volt, több mint 12 millió jött össze.” László azt mondja, minél többen adjanak inkább kevesebbet, mert nem szeretnék, hogy valaki erején felül adakozzon – már ilyenre is volt példa. „Nagyon bizakodó vagyok, tényleg nagyon sokan segítettek eddig is – mondja László. – Már csak egy kicsi hiányzik, és utazhatunk…”

Nézd meg a Mokkában is a kis Áront és a szülőket!

A kétéves kisfiú pár hete már járt a párizsi kórházban, ahol megvizsgálták, és kiderült, hogy a rohamok egy gócból indulnak ki, ami az édesapa szerint jó hír. A műtét lényege pont az, hogy a rosszul működő agyrészt leválasszák a jótól, így Áron rohammentes lehet.

„Valamilyen funkcióvesztés lehet, amit előre nem lehet megmondani, de inkább sántítson egy picit, minthogy így kelljen élnie – magyarázza László, hogy mire számítanak. – A legrosszabb verzió, hogy lebénul a bal karja és a bal lába, de erről inkább ne beszéljünk. Egy egész család sorsa múlik az eredményen, hiszen nem mindegy, hogyan nő fel Áron, de az sem, hogy milyen környezetben nő fel a bátyja” – mondja Katona László.

Ez a műtét egy kis fény az alagút végén – írja a család a Facebook-oldalon, ahol nyomon lehet követni, mi történik Áronnal, és a számlaszámot is megtaláljátok ott. Azért mi is leírjuk: ha szeretnél segíteni, ide utalhatod a pénzt:

12010501-00333677-00100008

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top