Életmód

Feltalálták az olvadásmentes csokit

A sütőben azért ez is megadja magát, a kánikulát viszont bírja.
Jön az olvadásmentes változat
Jön az olvadásmentes változat

A brit Cadbury cég mérnökei fejlesztették ki azt az új eljárást, mellyel a csokoládé olvadásmentessé tehető. A módszer lényege, hogy a csokigyártás egyik fontos lépése, a konsolás – vagyis a finomítás – során a cukorszemcséket a megszokottnál kisebb darabokra őrlik, ennek következtében pedig kevesebb zsír kerül rájuk, amitől a csokoládé jobban ellenáll a hőnek.

Míg egy átlagos csokoládé olvadáspontja nagyjából 30 fok, vagyis kánikulában vagy a testhőmérséklet hatására elolvad, addig az innovatív csokié 40 fok. Így tehát hőség idején vagy a kezünkben fogva nem indul olvadásnak.

A cég ígérete szerint az eljárás a csokoládé ízét nem befolyásolja: ugyanolyan finom, mint a többi általuk gyártott csokié. A csokoládé-szakértők szerint viszont igenis rontja az édesség élvezeti értékét, hogy nem olvad el a szájban.

A Cadbury mindenesetre tervezi, hogy piacra dobja az újfajta csokit, igaz, a terméket nem az európai piacra szánja, hanem forró éghajlatra, elsősorban Brazíliába és Indiába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top