Életmód

Aludni tanítja az iskola a gyerekeket

Matricát gyűjthetnek egy albumba a gyerekek azzal, ha időben ágyba fekszenek és mesét olvasnak.

Egy angliai általános iskolában egyre látványosabban kókadoztak délelőttönként az ötéves gyerekek, akik még ott is óvodásnak számítanak, de ugyanúgy óráik vannak, mint egy évvel később alsó tagozatban. Ezért az iskola vezetése egy pszichológust kért fel, hogy dolgozzon ki egy programot, amivel rászoktatják a gyerekeket az alvásra, derül ki a BBC videoriportjából. Mostanra akkora az érdeklődés, hogy az aggódó apukák és anyukák be sem férnek az oktatásokra.

„Nagy megkönnyebbülés látni, hogy nem csak mi küzdünk ezzel a problémával, és nem a mi gyerekünk kivételesen rossz – nyilatkozta az egyik édesanya. – A mi fiunknál úgy kezdődött, hogy hiába fektettük le, kikelt az ágyból, és az emeletről kiabált le nekünk, aztán rendszeresen lejött és elbújt a lakásban. Ez ment hónapokig, aztán teljesen elszabadult a pokol.”

Aludni tanítja az iskola a gyerekeket

A mese és a tej bevált

A szülőknek tartott oktatáson többek között azt magyarázzák el, hogy érdemes a tévétől a számítógépen át a mobiltelefonig mindent kikapcsolni, és meghatároznak egy szigorú esti menetrendet, amihez mindenkinek tartania kell magát. A gyerekeket egy matricás albummal ösztönzik, amibe akkor kapnak ragasztanivalót másnap, ha előző este rendesen felvették a pizsamájukat, fogat mostak és elmentek vécére, megitták a lefekvés előtti pohár tejüket, olvastak és időben bújtak ágyba.

A programot vezető pszichológus szerint a legjobban az esti mese és a tej vált be, és most a nagy érdeklődésre való tekintettel azt tűzték ki célul, hogy az egész országban bevezessék az alvásoktatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top