Életmód

Szájápolás okosan

A rengeteg jó tanács tengerében néha könnyű elveszni. Az alábbiakban néhány egyszerű, mégis praktikus tippet adunk, hogyan ápold, védd folyamatosan a fogaidat, mindezt úgy, hogy a leheleted is üde legyen.

Szájápolás okosanNe izomból mossuk, hanem alaposan!

Szakemberek szerint gyakori hiba, hogy annyira motiváltak vagyunk fogmosáskor, hogy lelkesedésünkhöz nagy adag izommunka is párosul. Felejtsük el a megszállott tisztítást, ahogyan a gyakoriságban sem jó a végletesség, így például a napi öt-tíz fogmosás. A helyes szájápolás nem a gyakoriságtól és nem is az erősségtől függ, hanem attól, hogyan és mivel csináljuk. Válasszunk jó minőségű, puha és sűrű sörtéjű fogkefét, mossuk közepes intenzitással, hogy ne sértsük a fogínyt. Az az ideális, ha 2-3 percig tart a napi minimum kétszeri tisztító procedúra, amihez egyszer egy alapos fogselymezés is társul.

Fehéríteni csak mértékkel!

Tény, hogy a fehér fogakat az egészséges fogakkal azonosítjuk, de a túlzott fehérítésnek sajnos megvan a maga hátulütője. „Volt olyan páciensem, aki azt mondta, soha nem lehetsz elég gazdag vagy elég vékony, ahogyan a fogaid sem lehetnek soha túl fehérek. Nos, szerintem nagyot tévedett” – mondta el dr. Alice G. Boghosian fogorvos, aki szerint bár a vakító mosoly valóban előnyös, a túlzott fehérítés miatt bizarr lesz az emberek külseje, ráadásul a fog- és az ínyérzékenységet is okozhat.

Szájápolás okosanSzájápolás zöld teával napközben

A zöld (vagy akár fekete) teával történő „kezelés” több okból is nagyszerű választás. Kitűnő szomjoltó, de a rossz lehelettel is felveszi a harcot.  A zöld tea áldásos hatásai között szerepel többek között az is, hogy segítségével megelőzhetjük a fog- és szájbetegségeket, erősíti az immunrendszerünket, antibakteriális hatású és elősegíti a friss leheletet. A zöld teában található fluor beépül a fogak és csontok szerkezetébe, és felvértezi őket. Azzal, hogy a jótékony italt kortyolgatjuk napközben, szinte folyamatos védelmet biztosítunk fogainknak, óvjuk a fogak felületét, hiszen a fluortartalma miatt olyan, mintha lepedékeltávolítóval öblögetnénk.

Étkezéskor is ügyeljünk fogainkra!

Iktassunk be étrendünkbe nyers zöldségeket, gyümölcsöket. Segítségükkel természetes úton is tisztíthatjuk fogainkat, hiszen a ropogós falatok által megszabadulhatunk a fogfelületeken lerakódott káros plakktól, vagy akár a fogak és az íny közé szorult maradékoktól is. Ráadásul az antioxidánsokban gazdag zöldségek, gyümölcsök jó hatással vannak úgy a fogászati, mint az általános egészségi állapotunkra.

Figyelj a nyelvedre is!

A kellemetlen lehelet forrása gyakran a nyelv hátsó, középső része. A szájban lévő baktériumok előszeretettel húzódnak hátra, és az sem ritka, hogy az ételmaradékok itt, illetve a hátsó fogak környékén rejtőznek el. Szerezz be olyan fogkefét, amin nyelvtisztító rész is van, és ne sajnáld az időt az alapos nyelvtisztításra. A nehezen elérhető hátsó fogakat próbáld illatosított fogselyemmel teljes körűen megtisztítani, hogy tényleg hosszan tartóan friss legyen a leheleted. 

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top