Téli kényeztetés cikkek

Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!

Otthon összeállítható gyógynövényes labdácskával vagy házi aromaterápiával vehetjük fel a harcot a szürkeség és a nátha ellen. Segítünk, mire mit használj és hogyan!
Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!

A téli időszámítással elkezdődött a forró fürdők ideje, ilyenkor esik a legjobban az átfagyott testrészeinket meleg vízben kiengedni. Nem kell ehhez wellnesshétvégére befizetnünk, otthon is élvezkedhetünk, jóval olcsóbban, természetes alapanyagok segítségével, és legalább nem számolnak fel pénzt azért, ha kiveszünk valamit a hűtőből. 

Egy sima kád vízbe is valóságos kikapcsolódás elmerülni, de sokkal különlegesebb élményben részesíthetjük magunkat, ha a fürdővízhez a bolti habfürdő helyett, vagy esetleg mellett gyógynövényeket használunk. Ehhez egyáltalán nem kell betegnek lennünk, hiszen számtalan növény ismert nyugtató hatásáról; az illatuk kisimítja az idegeinket, energiával töltenek fel. A hatóanyagok kioldódnak a vízben, így például a bőrünket is táplálhatjuk a közeledő zord napokban.

Aromaterápia a kádban

Bár nem lenne rossz virágszirmok között pancsolni, a gyógynövényeket nem kell közvetlenül a vízbe szórni, többféle civilizált módszer közül válogathatunk. Talán a legegyszerűbb az, ha illóolajat használunk, ezekből nagyobb választékban lehet beszerezni ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó termékeket is. Tíz csepp elég egy kád vízbe. Az illóolajok a meleg vízből áradó párával együtt valóságos házi aromaterápiás kényeztetésben részesítik elgémberedett és elgyötört testünket. Kivéve, ha elfelejtjük becsukni a fürdő ajtaját, mert akkor elillannak a drága gőzök.

Nyugtató fürdő többféle illóolajjal

2 csepp levendulaolaj
2 csepp bergamottolaj
2 csepp cédrusfaolaj

A levendulát már a rómaiak is használták fürdővizekbe. Feszültségoldó, nyugtatóan hat a központi idegrendszerre, segít az elvalvásban, de erőt is ad. A bergamott- és a cédrusolaj szintén rendszeres összetevői a fürdőkészítményeknek, mindkettő bőrápoló hatású, és a bergamott nyugtat is.

Gyógynövényes labdák

Frissítő fürdő több gyógynövénnyel

Fél csésze levendula
Fél csésze rozmaring
Fél csésze zsálya
Fél csésze rózsaszirom

Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!Még különlegesebbé tehetjük a gyógynövényes fürdőnket, ha készítünk magunknak fürdőzsákocskát. Ehhez egy kis muszlinzsákra lesz szükségünk, vagy bármilyen muszlin- vagy gézdarabra, végső esetben egy kiszuperált pólóból kivágott kör alakú anyagdarab is megteszi. A szárított gyógynövényt ebbe csomagoljuk bele, és egy helyes szalaggal vagy madzaggal átkötjük. Ennél fogva lógatjuk le a csapról úgy, hogy a gyógynövényeink a vízsugár alá kerüljenek, és így a hatóanyagok a vízbe oldódjanak ki. Egy-egy nagyobb gonddal készült, személyre szabott labdácska ajándéknak sem utolsó.

Ha nincs szükségünk rá, hogy szalagos növénylabdácskával dobjuk fel vizuálisan a fürdőélményt, akkor készíthetünk forrázatot is a választott gyógynövényünkből. Egy közepes méretű kád vizéhez két marék gyógynövényt öntsünk le két liter vízzel, fedjük le és hagyjuk állni húsz percig. Szűrjük át egy edénybe, majd öntsük a fürdővízhez anélkül, hogy leforráznánk magunkat.

Kisimító fürdő bazsalikommal

Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!Ha feltöltődésre vágyunk, akkor használjunk bazsalikomot, levendulát, zsályát vagy kakukkfüvet. Ha a cél a teljes elernyedés, akkor választhatjuk a macskamentát, a kamillát, a hársfavirágot, vagy a verbénát, azaz vasfüvet. Ha a nap végére nagyon nyúzottnak érezzük magunkat, és a végtagjainkat is szeretnénk felfrissíteni, akkor érdemes a rozmaringot kipróbálni. Ez a gyógynövény a fejfájás megelőzésében is segíthet. A bőrünknek külön kedveskedhetünk, ha a fürdőnkhöz körömvirágszirmot, cickafarkot vagy kamillát is használunk.

Ha éppenséggel nem termett a kertünkben rozmaring, citromfű vagy levendula, és nem szedtünk magunknak nyáron kakukkfüvet a mezőn, akkor a teafüveket beszerezhetjük drogériákban vagy patikákban. Ha biztosak akarunk benne lenni, hogy a gyógynövényünkbe semmiféle vegyszer nem került, és nem egy szennyező gyár tövében szedték le őket, akkor valamivel nehezebb dolgunk lesz, de bioboltokból vagy az internetről beszerezhetünk ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyógynövényeket.

Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!Álmosító fürdő citromfűvel

Nyugtató hatású fürdőt készíthetünk például citromfűből egy fárasztó nap után, ez az esténként sokáig kukorékoló kisgyerekeknek is jót tesz, mivel könnyebben elalszanak tőle. Akár hetente többször is megmártózhatunk benne, csak a fürdőzés alapszabályát tartsuk be, és húsz percnél tovább ne áztassuk a bőrünket.

Náthára kakukkfű

Így wellnesszelj otthon a fürdőkádban!Ha a nátha kezdeti jeleit észleljük magunkon, akkor a kakukkfüves zacskóba kell belemarkolnunk. Két csésze szárított növényt két liter forró vízzel öntsünk le, és tíz percig hagyjuk állni. Leszűrés után zúdítsuk a kádba, állítsuk be a megfelelő vízhőmérsékletet, és merüljünk el az illatos fürdőben. Az illóolajok felszívódnak a bőrünkön keresztül, és közben a kakukkfüves gőz a gyulladt nyálkahártyákat segíti rendbe hozni. Náthára, köhögésre is hatásos. Miután kiszálltunk a kádból, törölközés nélkül burkolózzunk be jól, és bújjunk be a takaró alá, majd izzadjunk intenzíven egy fél- vagy akár egész órát.

Ha nincs kedvünk teljes testünkben megmártózni, de úgy érezzük, ránk férne egy kis immunerősítés, akkor hársfa és bodza keverékéből készíthetünk lábfürdőt egy csészényi gyógynövényből. Egy negyedórás áztatás után a kihűlt végtagjaink átforrósodnak. Még jobb, ha közben hársteát kortyolgatunk mézzel, így még jobban kiizzadhatjuk magunkat utána.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.