Életmód

5+3 ok, amiért a kontaktlencse megnehezíti az életed

Többnyire egyszerű, praktikus megoldásként tekintünk a látásélességet biztosító kontaktlencsékre, pedig nem biztos, hogy mindig ez a legjobb megoldás. Nézzük, milyen érvek is sorakoznak ellenük.

Kétségtelen, hogy a szemüveggel szemben különösen jó eséllyel indulnak a szinte teljesen észrevehetetlen korrektív lencsék, de túlzás lenne azt állítanunk, hogy minden helyzetben ez lenne a tökéletes megoldás. Bár esztétikailag tényleg kifogástalanok, és mérsékelt ideig tartó viselet esetén kényelmesek is, alapvető szemproblémáink végleges orvoslását nem várhatjuk tőlük. De nézzük, melyek azok a terepek, ahol a kontaktlencse nem teljesít olyan fényesen!

Túlhordás
Igen, tényleg kényelmes viselet, kellemes érzés, ahogyan frissen, a szemünkre helyezve elkezdjük reggel viselni, de délutánra már viszonylag ritkán érezzük ugyanilyen könnyednek a pislogást. Pedig nem mindig olyan egyszerű az egy napon belül javasolt hordási időt betartani. A napi 8, legfeljebb 10 órát egy spontán beiktatott esti mozizással, bulival jóval túlléphetjük, másnap pedig viselhetjük az ebből fakadó, fizikai tünetekkel járó következményeket, így például az oxigénhiány miatti szemereződést, viszkető, szúró érzést.

5+3 ok, amiért a kontaktlencse megnehezíti az életed

Úszás
A látásproblémákkal küzdők számára a medence felér egy 22-es csapdájával, ahol a szemüvegben úszkálás legfeljebb csak viccként merül fel, a kontaktlencse-viselet pedig többnyire csak a kisebbik rossz megoldásként. Hogy miért is? A vízben található baktériumok súlyosan szennyezhetik a lencséinket, és veszélyes fertőzéseket, szélsőséges esetben pedig akár vakságot is okozhatnak. A klóros víz sem nyújt teljes biztonságot a kontaktlencsét viselőknek, ezért a szakértők azt ajánlják, úszás közben viseljenek a szemeket légmentesen védő úszószemüveget, és ha lehet, utána dobják el a lencséiket. Drága, ám jó megoldás erre az esetre, ha dioptriás úszószemüveget készíttetünk, amivel már a tenger sós habjait is könnyedén szelhetjük, míg az egészen hosszú távon gondolkodóknak a szemműtét jelenthet megkönnyebbülést.

Szauna és pezsgőfürdő
A jacuzzi és a szauna szintén tiltólistás a kontaktlencsések körében, hiszen kockázatait tekintve nem tér el a korábban említett medencéktől. A pezsgőfürdő vize ugyanis éppúgy lehet szennyezett, a klóros víz pedig a lencsék tapadását, valamint roncsolódását okozhatják. A szaunázást sok szakértő ugyancsak tabuként említi, az extrém száraz, forró környezetben a kontaktlencsék nagy eséllyel veszítenek víztartalmukból, így később száraz, kellemetlen, csípős érzés lesz viselni őket.

Zuhany
Ugyancsak nem éppen idilli helyzet kontaktlencsékben belépni a zuhany alá. Persze szemüvegben sem az igazi, mégis veszélytelenebb, állítják a hozzáértők. A csapvíz ugyanis szintén tartalmazhat baktériumokat, amik a lencsére kerülve akár szemfertőzések kialakulásához is vezethetnek. A legszigorúbb, pontosabban legóvatosabb szakvélemények szerint: ha „véletlenül” kontaktlencsében zuhanyoztunk, akkor mindenképp dobjuk el a lencséket, ha végeztünk a tisztálkodással.

Allergiaszezon
Az egyik legkellemetlenebb időszak ez minden allergiás életében, bármire is reagáljon érzékenyen a szervezete. A kontaktlencse-viselet ez esetben különös átok, hiszen a szemviszketéssel önmagában is a kínok kínját állja ki egy sokat szenvedő allergiás, aki ilyenkor kontaktlencsét, sminket nem kímélve veti alá magát a szemvakarás gyönyöreinek. Sajnos az öröm rövid ideig tart, ami pedig utána marad, a fájdalmas, gyulladt szemhéjak, rosszabb esetben pedig a sminkkel elfertőzött kontaktlencsék, ezért igyekezzünk legalább a kritikus hónapokban mellőzni viseletüket.

Plusz 3 bónusz:

5+3 ok, amiért a kontaktlencse megnehezíti az életedÉjszakai tortúra: A hosszúra nyúlt munkanap vagy bulizás legfárasztóbb szakasza az a 2-5 perces tisztítási procedúra, amit a tökéletes látással bíró társaink már alvással tölthetnek, a kontaktlencsések pedig a szokásos esti tisztítással.

Extrém sminkek? No way. Főleg az érzékeny, kipirosodásra, gyulladásra hajlamos szeműek esetében ajánlott elkerülni a belső szemzugok szemceruzával történő kiemelését, az erős kihúzást, illetve a szempillaspirál túlzott, egészen a tőtől való alkalmazását. Könnyen kerülhet belőle a szemre, a lencsére is, másnap pedig ébredhetünk gyulladt szemmel.

Orkán hozta homokszemek
és az alattomos szöszök. Ugye egy kontaktlencsét viselőnek sem ismeretlen a jelenség, amikor egy váratlan széllökésnek köszönhetően hirtelen, éles fájdalom jelzi, hogy a lencsék, illetve a szemünk is kapott a felkavart homokból? Persze hasonló kín lehet a kedvenc pulóverünkből aljas módon a lencsénk alá kúszó, apró szösz is.

Szeretnél éles látást? Itt érdeklődj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top