Életmód

Miss Gasztro November: tök, és ami (még) benne van

A novembernek a halloweenen, újboron és libatoron túl van még egy kellemes hozadéka: tököt sütünk, főzünk, faragunk. Kedvenc krémleves-alapanyagunk nemcsak szép és finom, de rendkívül jó élettani hatású is.

Tök, tökmag – minden mennyiségben!Finom, egészséges, ráadásul az egyik legolcsóbb vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-forrás a tök. A legjobb, ha a legsárgább fajtáját választjuk: nemcsak a húsa, de magjának fogyasztása is biztosan jó hatással lesz szervezetünkre.

A sárga az igazi

A mélysárga zöldség tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidrát-, karotin- és C-vitamin-tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét: 100 gramm belőle 80 kalóriát és 16,5 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérje-, rost- és zsírtartalma elenyésző, ám annál gazdagabb A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban, de bőven van benne karotin is. Ásványi anyagok bő forrása, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz- és mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vértisztító, vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású. Az antioxidánsok és karotinoidok megkötik a szabad gyököket (vagyis általánosan „fiatalító”, sejtfrissítő hatásúak), erősítik az immunrendszert – hideg időben ez is jól jön. A sütőtök kipréselt leve is aranyat ér: ha megfázáskor elkortyolgatjuk, gyógyítja a gyulladásos nyálkahártyát, de töklé fogyasztásával csökkenhet az asztmás rohamok gyakorisága, az allergikus tüsszögés és köhögés. De nemcsak enni, inni lehet; pakolásként használva A-vitamin-tartalma gyógyír a pattanásos bőrre

Legfontosabb hatóanyagai

Telítetlen zsírsavak: csökkentik a magas koleszterinszintet, lassítják az érelmeszesedési folyamatot.
Antioxidánsok: lassítják a szervezet öregedési folyamatait (E-vitamin, A-vitamin, szelén, koenzim-Q9).
Delta-7-fitoszterol: prosztataproblémák esetén enyhíti a vizeletürítéssel kapcsolatos fájdalmat, illetve szabályozza a vizeletürítés gyakoriságát.
Komplex vitamintartalom: a legyengült szervezet általános erősítését segíti elő (B1-, B2-, B3-, B4-, B5-, B6-, C-vitamin, E-vitamin, folsav).
Nyomelemek, ásványi anyagok: nátrium, kalcium, magnézium, cink, réz, vas, mangán.
A-vitamin (retinol és béta-karotin)

És a magja csak most jön…

Tökmag – az örök sláger. Bár van benne szépen kalória, a csipsznél lényegesen jobb. Igaz, van rá megoldás, hogy ötvözzük a kettőt… Ha lepirítjuk, sokféleképpen fűszerezhetjük, de natúran is finom (és persze tökmagból nyersen nem lehet annyit enni, hogy a gyógyhatás kialakuljon). A leghatékonyabb ásványianyag- és vitaminforrás a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ebből akár naponta fogyaszthatunk 1-2 kiskanálnyt.

A „zöld” elixír – nőknek, férfiaknak

A tökmagolaj hatása gyógyászati szempontból mindkét nemnél jelentős, hiszen a koleszterinszint csökkentése, a szívinfarktus kialakulásának megelőzése, az agyi keringés optimális állapotának fenntartása mindkét nem számára fontos. A tökmagolaj egyik speciális hatóanyaga azonban csak és kizárólag férfiaknak nyújt segítséget: a delta–7-fitoszterol a prosztata-megnagyobbodás megelőzéséhez, illetve a már meglévő probléma kezeléséhez nélkülözhetetlen. Ma Magyarországon – egy tanulmány szerint – a 40–60 év közötti férfiak 60 százalékánál, a 60–70 év közötti férfiak 75 százalékánál észlelhető valamilyen mértékű prosztatamegnagyobbodás vagy -gyulladás, és megnyugtató gondolat, hogy van esély természetes anyaggal kezelni egy ilyen gondot.

Tök, tökmag – minden mennyiségben!

 

Nők számára más módon ajándék a zöld olaj; rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az öregedési folyamatok lassításáért. Ez az elixír rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek megkötni a szabad gyököket. Nem véletlen, hogy a profi szépségipar egyik jelentős alapanyaga a hidegen sajtolt tökmagolaj. Annál is inkább, mert egyedülálló módon nemcsak zsírban, hanem vízben is oldódó antioxidánsok is előfordulnak benne – ezek a szervezet védelme miatt fontosak.

After 8

Egyes tanulmányok szerint a tökmagolajban található E-vitamin a nemi vágy megszületésében is szerepet játszik, ezért a zöld olajat természetes vágyserkentőnek tartják.

Kellemes egy ilyen gyógyászati szer, hiszen a tökmagolaj kifejezetten finom ízű, selymes, zamatos. Aki mégsem kedveli, napi tökmagolajadagját kapszula formájában is magához veheti. Akinek azonban ideje és kedve is van, no meg szereti a friss zöld salátákat, annak bármely más olaj helyett bátran ajánljuk salátaöntetként. De levesdíszítőként, vékonyan kenyérre kenve vagy mártogatva, esetleg pitetöltelékként is kiváló tápanyag.

A héját se dobd el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top