Életmód

Változtass az életeden!

Sokszor csak szép ábrándnak tűnik megfelelő vágányra állítani az életünket. Egy jó tanácsadó viszont támogathat minket ebben. De ki mondta, hogy az egy másik ember legyen? Ha te segítesz magadon, édesebb a siker íze.

Sokan vagyunk, akik szeretnénk új útra terelni az életünket, mert nem tudunk kilépni szorult helyzetünkből. Arra viszont nincs lehetőségünk, hogy életmód-tanácsadót fogadjunk. Erre találták ki a self-coachingot: ilyenkor mi magunk töltjük be azt a szerepet, amit máskor egy külső személy. Megkeressük a problémánk okait, kidolgozzuk az akciótervet, és motiváljuk magunkat, hogy mindvégig kitartsunk a célhoz vezető úton. Bár ez első hallásra nem tűnik egyszerűnek, szerencsére rengeteg segítő eszköz közül válogathatunk. Komócsin Laura és Papp Eszter business coachok kidolgoztak egy módszert, amelyet bárki alkalmazhat a szándékai eléréséhez. Ha beválik, akár egy életen át használhatjuk. Laura és Eszter elárult néhány egyszerű trükköt a módszerükből, amelyeket azonnal ki is próbáltam. Íme az eredmény!

Változtass az életeden!

 

Kreatív írás

A self-coaching első lépése a problémák feltárása. Ennek egyik eszköze a kreatív írás. Bújj bele egy barátod, testvéred vagy a szüleid bőrébe, és írj egy levelet az ő nevükben – magadnak. Olyasvalakit válassz, akinek adsz a tanácsaira, és aki jól ismeri a helyzetedet. Képzeld el, ő hogy láthatja a gondodat: mi az, amit erősségednek, és mi az, amit gyengeségednek tart, és szerinte mit kellene másképp csinálnod. Ezután válaszolj a levélre – ezúttal már a saját nevedben. Írd le, mit fogsz tenni a változások érdekében.

TAPASZTALATOK:
Az időbeosztási problémáim miatt ragadtam tollat. Az egyik legjobb barátommal sokat beszélgetünk arról, hogyan is tervezhetném meg a napjaimat úgy, hogy mindenre jusson időm. Most az ő nevében írtam magamnak levelet. Közben rádöbbentem, hogy a barátom meglátásai, tanácsai – amelyekre mindig kifogásokat kerestem – valójában nagyon hasznosak. Rengeteg érzelmet is felszabadított bennem a levélírás: erőt adott, hogy átéreztem, a barátom mennyire drukkol nekem a célom elérésében. A válaszlevél arra volt jó, hogy tovább erősítsem magamban az elhatározást. Ha már egyszer leírtam „valakinek”, mi mindenben fogok megváltozni, ahhoz tartanom kell magam. Jóval többet jelentett ez a képzeletbeli levelezés, mint ha csak pontokba szedtem volna, mit és hogyan szeretnék elérni.

Példakép

Kevés olyan dolog van, ami inspirálóbban hat ránk, mint a példaképeink. Gondold végig, eddigi életedben kikre néztél fel: gyerekkori bálványok, szakmai ikonok, ideálok. Mindegyikük neve mellé írd fel azt a tulajdonságot, ami a legvonzóbb benne. Ezután nézz magadba: hol tartasz most hozzájuk képest? Egytől tízig terjedő skálán hányasra osztályoznád magad szorgalomból, kitartásból és egyéb pozitív tulajdonságokból? És hova szeretnél eljutni?

TAPASZTALATOK:
Nem kis fejtörést igényelt, hogy összegyűjtsem az eddigi példaképeimet, de megérte. Méghozzá azért, mert a legtöbben már nem részei az életemnek, emiatt nem is motiválnak annyira, mint amikor naponta találkoztam velük. De azáltal, hogy felelevenítettem a hozzájuk kapcsolódó emlékeimet, és tudatosan átgondoltam, miért is néztem fel rájuk, újra erőt merítettem belőlük.

Naplózás

Figyeld meg magad egy egész napon át. Milyen érzések kavarognak benned a problémáddal kapcsolatban? Milyen önkorlátozó hiedelmeid vannak? A nap melyik szakában vagy motiváltabb? Vezess táblázatot a tapasztalataidról. A naplózás segít abban, hogy személyre szabott akciótervet tudj kidolgozni.

TAPASZTALATOK: Azáltal, hogy figyeltem magam és megfogalmaztam az érzéseimet, felismertem, mi áll az időzavarom hátterében. Nem jól gazdálkodom az aktív időszakaimmal. A táblázatból tisztán látszott, mikor kezd el csökkenni a motivációm. Ezért amikor a megoldási tervet dolgoztam ki, pontosan tudtam, mikorra kell beiktatnom szüneteket, hogy ne csússzon ki az idő a kezeim közül. Én még csak egy-két hete vagyok saját magam tanácsadója, de már rájöttem, mi az, amivel akadályozom a szándékaim elérését, mi okozza a problémáimat, és hogyan változtathatnék rajtuk. Ha ezeket a módszereket hosszú távon is alkalmazni fogom, rutinná válnak, és eljutok a célomig.

Változtass az életeden! Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

  • Dosszié: Vágyaink 50 árnyalata
  • Az elhidegülés lépcsőfokai
  • Vekerdy Tamás a hiperaktív gyerekekről
  • Mikor vagyok jó anya?
  • Olvasmányok őszi estékre
  • Kire ütött ez a gyerek?
  • Mennyit ér egy pofon?

    Ha előfizetnél a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top