Életmód

Ki az igazán gazdag?

Kevesen vagyunk, akik ne aggódnánk a megélhetésünk, a jövőnk miatt. Melyikünk ne szeretné tudni, mikor lesz végre könnyebb az életünk? Magyarországi látogatásakor erről beszélgettünk a 17. Karmapával, Trinli Táje Dordzse buddhista lámával.

Psziché: Európai körútján tanításainak egyik fő témája a jólét. Miért éppen ezt választotta?

Karmapa: Úgy gondolom, indirekt módon sokat tanulhatunk ebből a témából. A gazdaság szerepe tulajdonképpen az, hogy segítse az emberiséget és biztosítsa a szükségleteinket. Buddhista szempontból a legfontosabb a szándék, ami emögött rejlik. Ha az emberek alapvető szükségletei biztosítottak, akkor arra tudnak figyelni, ami lényegesebb az életükben: fejleszthetik magukat, dolgozhatnak azon, hogy jobbá tegyék a viselkedésüket, a cselekedeteiket, a beszédüket és a gondolataikat.

Ki az igazán gazdag?

 

Psziché: Sokan úgy tartják, hogy a gazdasági válság azért robbant ki, mert a nyugati emberek túlságosan anyagiassá váltak. Mit gondol erről?

Karmapa: Kelet és Nyugat, Észak és Dél egyaránt materialista. Nem ártana néha megkérdezni magunktól: hogyan váltunk ennyire anyagiassá? És azt is: végső soron ez tényleg annyira negatív? Hiszen például az orvoslás, a tudomány, a gazdaság buddhista nézőpontból se nem jó, se nem rossz. Az emberek szándéka teszi azzá. Itt van például a nukleáris energia. Jó szándékkal elektromosságot hozhatunk létre vele, de ha helytelenek a céljaink, akkor háborúzásra is felhasználhatjuk. A gazdasággal is hasonló a helyzet: nem alapvetően rossz, hanem akkor van vele probléma, ha nem lépünk előre, nem találunk valami maradandóbbat a materialista értékeknél.

Psziché: Sokan azért nem vállalnak például gyereket, mert nem érzik magukat anyagi biztonságban. Mit tanácsol azoknak, akik egzisztenciális félelmekkel küzdenek?

Karmapa: Ez az aggodalom tulajdonképpen azt mutatja, hogy ezek az emberek nagyon is törődnek a gyermekük jövőjével. Ha valóban ez a helyzet, akkor ez csodálatra méltó és követendő. Bár az én életem nagyon különbözik a nyugati emberekétől, mégis azt gondolom, ha egy pár gyermeket vállal, az ő érdeke kell, hogy az első legyen. A kapzsiság, a fösvénység vagy a félelem viszont nem túl jó motiváció. Felelősségteljes dolog annyi utódot vállalni, amennyinek az adott helyzetben biztosítani tudjuk a megfelelő orvosi ellátását és taníttatását. Ha azonban azért mondunk le a gyerekről, mert a saját kényelmünkért aggódunk, akkor nem jó döntést hozunk.

Psziché: Ön szerint ki mondhatja magát gazdagnak?

Karmapa: A külső gazdagság azt jelenti, hogy mennyit tudsz az asztalra tenni mindennap, hogy mennyit fogyasztasz. A belső gazdagságot viszont a tudatunk, a tudatosságunk rejti, vagyis nem külső dolgoktól kell várni, mert potenciálisan ott rejtőzik mindannyiunkban. Csak meg kell adnunk magunknak az okot és a lehetőséget a kibontakoztatására.

Amit még tudni kell róla
Karmapa Tibet első tudatosan újraszülető lámája. Hogy mit is jelent ez? Akárcsak a dalai láma, ő is egy buddhista iskola (a karma kagyü) legfőbb vonaltartója. Nagyon közvetlen, nyitott és modern ember, aki szívén viseli a korosztálya és a fiatal generáció ügyét. Ezért is kérte például, hogy budapesti látogatása során tinédzserekkel találkozhasson, beszélgethessen. Ők persze nem haboztak feltenni az őket igazán érdeklő kérdéseket, amelyekből kiderült, hogy bár Karmapának nem éppen szokványos gyerekkora volt (11 éves korában menekítették ki a kínaiak által megszállt Tibetből), nagyon hálás a szüleinek, hogy boldog fiatal évei lehettek. Mesélt arról, hogy szerzetesként is talál időt a számítógépes játékokra. Emellett fontosnak tartja, hogy jelen legyen a Facebookon, és az emberek innen is tájékozódhassanak a tanításairól, utazásairól. Szerinte a legjobb szabadidős tevékenység az olvasás, hiszen a könyvekben ott az egész világ. Filmeket is szívesen néz, a kedvencei a Csillagok háborúja és A Gyűrűk Ura. Ügyes hobbifotós, szereti fényképezni a tanításaira összegyűlt embereket. Tervbe van véve egy kiállítás is az utazásai során készített képekből. Ahogy az interjún fogalmazott: mindegy, hogy mennyire spirituális valaki, ha nem tart lépést mindazzal, ami napjainkban történik, magának állít korlátokat. 


Ki az igazán gazdag?Az interjú a Nők Lapja Psziché szeptemberi számában jelent meg.
Már kapható a magazin novemberi száma.
A tartalomból:

  • Dosszié: Vágyaink 50 árnyalata
  • Vekerdy Tamás a hiperaktív gyerekekről
  • Mikor vagyok jó anya?
  • Almási Kitti: Az elhidegülés lépcsőfokai
  • Kire ütött ez a gyerek?
  • Mennyit ér egy pofon?

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top