Életmód

A nevetés is sport

Bár a legtöbben azt gondolják, a nevetés elsősorban egy érzés, a tudósok bebizonyították, hogy edzésnek és fájdalomcsillapítónak is megteszi.
Nevess!
Nevess!

Az Oxfordi Egyetem kutatói női és férfi önkéntesek bevonásával végeztek kísérletet. A résztvevőknek előbb dokumentumfilmeket, majd vicces videókat vetítettek le. Mindkét filmvetítés után tesztelték, hogy meddig tudják elviselni a fájdalmat, amit egy vérnyomásmérő egyre szorosabbra pumpált mandzsettája, illetve egy fagyasztott hűtőkötés viselése okozott.

Az eredmények alapján bebizonyosodott, hogy a vicces videók megtekintése után az alanyok fájdalomküszöbe megemelkedett, ami a nevetés hatására termelődött, a fájdalom kezelésében kulcsfontosságú szerepet betöltő endorfinnak tudható be.

A nevetés komoly fizikai aktivitásnak felel meg: erőteljes, ismételt légzések mellett a rekeszizmok is keményen dolgoznak. Mindannyian ismerjük azt a kifejezést, hogy „úgy nevet, hogy az már fáj”, a fájdalom pedig ebben az esetben nem metaforikus. A nevetés valóban fájdalmas és fárasztó lehet – magyarázta a kutatás vezetője, Robin Dunbar professzor.

A kísérlet bebizonyította azt is, hogy a nevetés „fertőző” tevékenység, ugyanis amikor az önkéntesek társaságban nézték a vicces videókat, sokkal könnyebben és nagyobbakat nevettek, mint amikor egyedül, ráadásul az endorfintermelésük is ekkor volt a legintenzívebb.

Ha régen nevettél és szükséged lenne egy kis pozitív felöltődésre, látogass el egy nevetés edzésre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top