Életmód

A lapos talpú cipő sem mindig egészséges

Nem csak a tűsarkú cipők tesznek rosszat tartásunknak és lábainknak: a mostanában divatos vékony és teljesen egyenes talpú cipők is nagy megterhelést okoznak.

Egy nő sokkal nőiesebb, elegánsabb és szexibb, ha magassarkút vesz fel. A magas sarkú cipő szó szerint kiemeli a hölgyet a környezetéből, magabiztosabb és akár sikeresebb is tud lenni, még ha a cipő szorítását, a talp fájdalmát, vagy esetlegesen már kialakult ortopédiai bántalmakat is kell ezért elviselnie. Míg a lapos talpú cipők kényelmesebbek, biztosabb társaink a rohangálós hétköznapokon, mégis vannak olyan nők, akik állítják, a lapos talpú cipők kifejezetten kényelmetlenek nekik, fáj benne a lábuk.

 

A lapos talpú cipő sem mindig egészségesA lapos talpú sem mindig jó

Ez nem is lehet véletlen, ugyanis nem gondolnánk, de a lapos talpú cipők sem egészségesek, sőt. A manapság oly divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, ezáltal hasonlóan károsak és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Elvileg az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve (nem feltétlen sarka), ami a talp/lábfej megtartását, emelését szolgálja.

Az egyenes talpú lapos cipők tartós hordásának eredménye lehet az erős sarokfájdalom. Lapos talpú cipőben az Achilles-ín túlfeszül, a talp nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalpasok számára is okozhat problémát a túl lapos cipő, hiszen kialakíthatja az ún. saroksarkantyú betegséget, amely egy nagyon fájdalmas elváltozás a sarok talpi részén.

A puha, alacsony felsőrészű cipők általában nem támasztanak jól, és itt is megváltozik a testtartás: előredől a medence, ami derék- és hátfájást okozhat. Még maguk a sportcipők, az edzőcipők sem jelentenek jó megoldást, mivel a különböző sportcipőket az adott sport mozgáskultúrájának megfelelően fejlesztették ki. Így általános használatra nem alkalmasak, mert ami edzés közben védi az izmokat a túlterheléstől, az normál körülmények között gátolja a megfelelő izommunkát.

Mit tehetünk az egészséges lábért?

Hazánkban eddig csak leginkább a terápiás röntgenbesugárzás jelentett tüneti segítséget a betegek számára. Külföldön gyakrabban élnek a műtéti beavatkozás lehetőségével, a hagyományos módszer mellett a TOPAZ technikát használják a sarokfájdalom kezelésére. Ez a megoldás azonban gyakran csak átmeneti megoldást nyújt. Tartós megoldást jelenthet viszont a már itthon is elérhető ún. lökéshullám-terápia. Dr. Imre Zsuzsanna, a Harmónia Gyógyászati Centrum reumatológus szakorvosa szerint a lökéshullám-kezelés már öt alkalom után is jó eredményt hoz. „Talp- és sarokfájdalom kialakulása esetén minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést, de hosszan elhúzódó panaszokra is igen hatékony” – mondta a szakember.

A lapos talpú cipő sem mindig egészséges

A lökéshullám-terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsontfájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A lökéshullám szövetekben kifejtett gyógyító hatását tudományos kísérletekkel bizonyították, miként fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását is. Az eljárás elősegíti a gyógyulási folyamatokat. A kezelések rövid ideig (kb. 7 percig) tartanak, hatásuk pedig hosszú távon érezhető. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top