Életmód

Íny- és fogbarát ételek az asztalon

Erős fogakat és egészséges fogínyt szeretnél? Megmutatjuk, melyek azok az ételek, amik segítségedre lehetnek mindebben, és segítségükkel megőrizheted ragyogó mosolyod.
Íny- és fogbarát ételek az asztalon

Az, amit táplálék formájában a szervezetünkbe juttatunk, nemcsak hathatós segítséget nyújthat fogaink és ínyünk egészségének megőrzésében, hanem meg is előzheti a fogszuvasodást, valamint a fogínybetegségeket is.
Bár egy egészséges, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában, sovány fehérjékben (csirke, hal, szójatermékek, marhahús, tojásfehérje) és telítetlen zsírokban gazdag étrend már önmagában is „fél egészség”, azért van pár olyan étel, ami kiemelkedően jó hatással van az ínyünkre és a fogainkra.

Egy kis kőművesség

A fogzománc építőanyagát, a kalciumot rendszeresen szükséges pótolni, főleg azoknak, akik gyakran diétáznak. A Journal of Periodontology egyik tanulmánya szerint azok, akik napi 500 mg kalciumnál kevesebbet visznek be a szervezetükbe, kétszer nagyobb eséllyel nézhetnek szembe valamilyen ínybetegséggel. És hogy milyen formában juthatunk hozzá, ha nem vagyunk a vitaminkapszulák hívei? A kalcium tejtermékekben (tej, sajt és joghurt) ugyanúgy megtalálható, mint a halakban (lazac, szardínia), valamint néhány zöldségben, köztük a kelkáposztában és a brokkoliban is.

A fogíny és a fogágy védelme érdekében nem hagyhatjuk ki étrendünkből a C-vitaminban gazdag fogásokat sem, ezek nemcsak a baktériumok elleni védekezésben segítenek, hanem csökkentik a fogínyvérzés, -duzzadás esélyét, egyúttal elősegítik a beteg fogíny regenerációját. Főként citrusfélékben (narancs, grépfrút, mandarin), a kiviben, eperben fordul elő, de a zöldségek (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karalábé, paprika) között is akad, amiben figyelemre méltó a C-vitamin-tartalom.

Íny- és fogbarát ételek az asztalon

Ha nem tudsz ellenállni

A nyers gyümölcsök és zöldségek (például az alma, körte, zeller és a sárgarépa) egyaránt fog- és fogínybarát ételek, és két okból is kiváló nassolnivalók. Egyrészt mert frissek, ropogósak, és textúrájuknak köszönhetően egyúttal tisztítják is a fogfelszínt, letörölve a bakteriális lepedéket. A másik pozitívumuk, hogy sok rágást igényelnek, ami fokozza a baktériumsemlegesítő nyál termelését.

A folyadékok esetében sem mindegy, mit fogyasztunk. Amerikai tanulmányok szerint a fekete tea egyes összetevői képesek elpusztítani a fogszuvasodást és ínybetegségek okozó baktériumokat a szájban. A bőséges vízfogyasztás is ajánlott, hiszen segíti leöblíteni a fogakról az ételmaradékokat, igaz, inkább csapvizes verzióban. Ez ugyanis tartalmaz fluoridot, ami megakadályozza a fogszuvasodást.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top