Életmód

Tényleg jók az alacsony zsírtartalmú ételek?

Az elmúlt években egyre többen választják az alacsony zsírtartalmú ételeket egészségük védelmének érdekében. De ezek az ételek tényleg olyan jók nekünk, mint ahogy gondolnánk?

Ha bemegyünk egy szupermarketbe, szinte mindenhol találkozunk zsír nélküli desszertekkel, alacsony kalóriatartalmú süteményekkel, kekszekkel. Bár a kosarunkból szinte kifolynak ezek a termékek, egészségi állapotunk mégsem javul, és testsúlyunk is tovább gyarapodik. Hol lehet a hiba a rendszerben?

Növényi olajok és transzzsírok

– Helyettesítsük a zsírt telítetlen zsírral, mint repceolaj vagy olívaolaj
– Együnk több halat, dióféléket és magvakat
– Ellenőrizzük mindig az élelmiszereken lévő címkét
– Cseréljük le a majonézt sima joghurtra, adjunk hozzá pár csepp citromlevet, néhány gyógynövényt vagy metélőhagymát

Évek óta halljuk, hogy csökkentsük étrendünkben a telített zsírok mennyiségét (tejtermékek, vörös húsok, egyes feldolgozott élelmiszerek), és szívünk, valamint egészségünk érdekében fogyasszunk alacsony zsírtartalmú ételeket. Tény és való, hogy a telített zsírok kalóriatartalma kétszer annyi 1 gramm szénhidrátban, mint a telítetlen zsírokban, és felelősek az artériák eltömődéséért, illetve a koleszterinszint növekedéséért is.
Minél szélesebb körben terjedt el ez a tény, és minél többen elkezdtek odafigyelni erre, az élelmiszeriparnak is lépnie kellett. Az állati zsiradékot felváltották a telített növényi olajok, ám ahhoz, hogy azok felhasználhatók legyenek a zsír helyett, néhány változtatást végre kellett hajtani szerkezetükben. Ezt az eljárást nevezzük hidrogénezésnek.
Ma már tudjuk, hogy ezek a hidrogénezett növényi zsírok növelik a transzzsírok számát, ami szintén veszélyes szívünkre és koleszterinszintünkre. Bár a transzzsírok megtalálhatók alacsony szinten néhány természetes élelmiszerben, a fenti változások miatt sajnos sokkal többet fogyasztunk belőlük, mint kellene.

 

Tényleg jók az alacsony zsírtartalmú ételek?

 

Magasabb cukortartalom

Ám a zsír helyettesítése egy másik problémát is magával hozott. A zsír ugyanis nagyban hozzájárul az ételek ízéhez, ízletesebbé teszi azokat, így amikor a zsírt növényi olajokra váltották, az ételek íze is megváltozott. Ezért a cukor mennyiségét is megnövelték, hogy az élelmiszerek megszokott ízét ugyanúgy élvezhessük.
Mindez azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú termékek, általában magas szénhidráttartalmúak, és a nap végén a bevitt kalóriamennyiség ugyanannyi, mintha nem alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottunk volna.
A másik gond az, hogy ha magas szénhidráttartalmú élelmiszereket (különösen fehér finomított liszt) eszünk, azt szervezetünk gyorsan megemészti, vércukorszintünk hirtelen emelkedik meg, így az éhségérzet is gyorsan alakul ki, és sokkal többet eszünk. A finomított szénhidrát és cukor fogyasztása tehát ugyanolyan veszélyes, mint a magas zsírtartalmú ételeké: növelik a cukorbetegség, a szívbetegség és a koleszterinszint növekedésének kockázatát.

A zsír szükséges

Tényleg jók az alacsony zsírtartalmú ételek?Tévedés ne essék, ugyanis mindannyiunknak szüksége van zsírra az étrendjében, nem utolsósorban azért, mert az ételek is ízletesebbek lesznek tőle. Bizonyos zsírok, mint a diófélék, magvak, olajos halak esszenciális zsírsavakat tartalmaznak (beleértve az omega–3), melyek fontosak az erek egészségének megőrzésében, a hormonok és az idegrendszer helyes működéséhez. A zsír emellett elnyeli az A-, D-, E-, K-vitaminokat.
Az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásával ezeknek a vitaminoknak a szintje alacsony lesz a szervezetünkben, ami befolyásolhatja immunitásunkat, korlátozza a szervezet azon képességét, hogy meggyógyítsa magát, valamint a csontok egészségére is hatással van.
Összpontosítsunk inkább arra, hogy minél több egészségesebb telítetlen zsírt fogyasszunk, köztük halat, magvakat, és csökkentsük a bevitt telített zsír mennyiségét. Hogyan kivitelezhető ez a mindennapokban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top