Életmód

Hízékonyabbak az egykék

Drámaian nő az elhízott gyerekek száma. Egy friss kutatás szerint ráadásul az egykék különösen veszélyben vannak, náluk másfélszer akkora a túlsúly kialakulásának az esélye, mint azoknak, akiknek testvérük van.

Nemcsak unalmasabb, de úgy tűnik, veszélyesebb is a testvér nélküli lét. Egészségileg legalábbis biztosan. Egy vizsgálat ugyanis bebizonyította: az egykék 50 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik népesebb családban nőnek föl. A több mint 12 ezer gyerek bevonásával végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy az étrend, az életvitel és az elhízás miként befolyásolja a 2–10 éves gyerekek egészségét. Az összefüggés persze könnyen magyarázható: egyedüliként a gyerekek ritkábban játszanak kint, gyakrabban élnek alacsonyabb iskolai végzettségű családban, és nagyobb valószínűséggel van televízió a szobájukban – mindez pedig egyenes út az elhízáshoz.

Hízékonyabbak az egykék

Európában a becslések szerint több mint 22 millió gyerek számít túlsúlyosnak. A mostani tanulmány azt is megmutatta, hogy a délebbre fekvő országokban, mint Olaszország, Spanyolország és Ciprus, háromszor gyakoribb a kövér gyerek, mint például Svédországban és a többi északi országban.

Hízékonyabbak az egykékHáromszor több duci gyerek

A felfedezés a mi számunkra különösen érdekes, hiszen Magyarországon egyre kevésbé döntenek a szülők a második, harmadik testvér mellett: még ha szeretnének is nagyobb családot, mind inkább érzik bizonytalannak a további „bővülést” és elégszenek meg egyetlen gyermekkel. A korábbi felmérések már kimutatták, hogy az elmúlt húsz évben már amúgy is minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon.

Egy tavalyi vizsgálat szerint a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. Jelenleg az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van, évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos és 85 ezerrel a kövér gyermekek száma. Tehát ha nem történik semmi, akkor a szakemberek szerint katasztrófahelyzet fenyeget. A gyermekkori elhízás következtében már a gyermekek körében is egyre gyakoribbak az olyan – korábban a felnőttekre jellemző – betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

A felnőttek is

A felnőttkori kövérséggel kapcsolatban is végeztek vizsgálatot 2009-ben. A reprezentatív méréseken alapuló adatok szerint a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb. A férfiak körében pedig csupán négy tagállam előzi meg Magyarországot…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top