Életmód

Ötven év múlva mindannyian vegák leszünk

A világ vezető vízkutatói szerint a katasztrofális élelmiszerhiány elkerülése érdekében a bolygó lakosságának majdnem teljesen át kellene állnia a vegetáriánus étrendre a következő negyven évben.
A megoldás
A megoldás

2050-re várhatóan 9 milliárdan élünk majd a Földön, a vízszűke miatt azonban egyre súlyosbodó élelmiszer-ellátási problémákkal kell szembenéznünk. Az emberek jelenleg állati eredetű termékekből nyerik fehérjeszükségletük nagyjából 20 százalékát, ám ezt az arányt körülbelül 5 százalékra kellene csökkenteni, hogy elegendő táplálék jusson majd mindenkinek – figyelmeztetnek a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet (SIWI) szakemberei.

Élelmiszerválság jöhet

A élelmiszer-termelést fenyegető vízszűkösségről szóló jelentés azután látott napvilágot, hogy az Oxfam humanitárius civilszervezet és az ENSZ megkezdte a felkészülést egy öt éven belül lehetséges második globális élelmiszerválságra. Bizonyos gabonafélék ára június óta majdnem 50 százalékkal emelkedett a nemzetközi piacon, az Oroszországot és az Egyesült Államokat sújtó aszályok, valamint az ázsiai monszunok miatt. Az afrikai Szahara déli részén húzódó Száhel-övezetben már most több mint 18 millió ember küzd komoly élelmiszerhiánnyal.

Az Oxfam előrejelzései szerint az áremelkedés pusztító hatással lesz az olyan, nagyrészt élelmiszerimportra támaszkodó fejlődő térségekre, mint Latin-Amerika bizonyos részei, Észak-Afrika és a Közel-Kelet. A vegetarianizmusra való áttérés egyike azon lehetőségeknek, amelyekkel vizet spórolhatunk az öntözéshez az egyre inkább kiszámíthatatlan éghajlati viszonyoktól sújtott világban – húzták alá a kutatók.

A vegetáriánus életmód a megoldás

Az állati fehérjében gazdag étrend 5-10-szer nagyobb vízfelhasználással jár, mint a vegetarianizmus. Spórolhatunk az ételszemét felszámolásával is, vagy azzal, ha erősítjük a kereskedelmet a gazdagabb és szegényebb országok között. „Kilencszázmillió ember éhezik és kétmilliárdan alultápláltak annak ellenére, hogy az egy főre jutó élelmiszer-termelés folyamatosan növekszik – mutattak rá a szakemberek – az ENSZ előrejelzése szerint a század közepére 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést, ami további nyomást helyez a már most erősen igénybe vett vízkészleteinkre.”

Kivitelezhető?

Ahhoz, hogy a vegetarianizmusra való áttérés kivitelezhető legyen, a szakemberek szerint az első lépés az lenne, hogy elvessük azt az elképzelést, miszerint a hús a táplálkozásunk középpontja, illetve hogy mindenképp egyetlen „főétel” köré kell szerveződnie az étkezéseknek. Ehelyett kisebb és változatosabb – húsmentes – ételekből kellene felépülnie a táplálkozásunknak, illetve meg kellene tanulnunk azt is, hogy a maradékokat nem kidobjuk, hanem akár más fogások készítéséhez használjuk fel.

Szintén jó módszer, ha megismerkedünk a világ más tájainak több évszázados, évezredes hagyományokkal rendelkező vegetáriánus konyháival, ezek ugyanis segítenek megérteni, hogy bőséges és sokszínű lehet az étrendünk akkor is, ha nem szerepel benne hús.

Fel kellene oldani azt a sztereotípiát is, miszerint a vegetáriánus táplálkozás bonyolult és drága, hiszen ennek épp az ellenkezője igaz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top