Életmód

Hiú ábránd, hogy az e-cigi leszoktat?

Kevésbé káros, mint a cigaretta, de nem egészséges, pláne leszoktatni nem szoktat a káros szenvedélyről. Az egészségügyi világszervezet, de a hazai tüdőgyógyászok sem javasolják az e-cigarettát. Szerintük a gyártó kizárólag piacszerzésre, és nem az egészség védelmére tör, különben nem éppen olyan formát talál a termékre, mint maga a dohánytermék.

Mind többen és többféle módon próbálnak leszokni káros szenvedélyükről, kipróbálják a módszerek mindenféle alternatíváját. Az elektromos cigaretta az egyik, talán leggyorsabban terjedő lehetőség a dohányosok szemében: könnyen beszerezhető, időt nem visz el, ráadásul hibátlanul imitálja a cigarettázás látszatát, érzését, érezheti még úgy is az ember, mintha semmi sem változna, csak éppen a káros mellékhatásoknak inthet búcsút. Csakhogy tévedés. Nemhogy le nem szoktat, de a szakemberek szerint ha nem is annyiféle, de káros anyagok így is kerülnek a szervezetbe. 

Hiú ábránd, hogy az e-cigi leszoktat?

Az e-cigiről már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kijelentette: nem tekinti a dohányzásról leszokás eszközének, mivel nem bizonyított sem az, hogy biztonságos, sem az, hogy hatásos. Az állásfoglalása után pedig nem sokkal a magyar egészségügyi vezetés is kijelentette: az e-cigik összetevői között az egészségre ismerten káros anyagokat találtak.
Dr. Mucsi János, tüdőgyógyász ugyan nincs az eszköz ellen, de semmiképpen sem tekinti a leszoktatási módszerek alternatívájának.

„Hiú ábrándokba ringatja magát, aki azt gondolja, hogy az e-cigivel tesz bármit is az egészségéért. Tény, hogy nyilván kevesebb káros anyagot visz ez idő alatt a szervezetébe, mintha cigarettázna, de a szokás ugyanúgy megmarad. Vagyis ezt az időt nem a leszokással tölti. A gyártó pedig egyértelmű, hogy csak piacot akart szerezni, nem az egészség megóvása érdekében gyárt és forgalmaz, mert különben nem pontosan ugyanolyan formát talált volna ki, mint maga a cigaretta” – állítja a szakember, aki praxisában még egyetlen emberrel sem találkozott, aki ennek segítségével hagyott fel káros szenvedélyével.

Az egészségügyi tárca tavasszal bejelentette: mivel a nikotin gyógyszer, az e-cigaretta forgalmazásában a gyógyszerekre vonatkozó szabályoknak kell érvényesülniük, gyógyszerengedélyek nélkül ilyen terméket árulni pedig illegális. Ehhez képest azonban az interneten böngészve percek alatt találhatunk nikotinos patronokat is áruló cégeket, akár külföldről is rendelhetünk füstölni valót.

A nikotinmentesnek hirdetett termékekben például mi van? Mi az a hatóanyag, amit valójában a tüdőnkbe juttatunk? Magyarországi vizsgálatok bebizonyították, hogy az, ami az összetevők között szerepel, és ami a valóságban ezekben a patronokban van, köszönő viszonyban sincsenek egymással. Eddig egyetlen gyártó sem kérte, hogy gyógyszerészeti intézet adjon engedélyt a termékére. A legnagyobb gond pedig az, hogy ma ezt akár gyerekek is szabadon megvásárolhatják, használatával, ami viszont épp a cigarettázást imitálja, könnyen kialakulhat a dohányzás szertartásához való hozzászokás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top