Életmód

A dolgozó anyák egészségesebbek

A hangulatuk és az egészségi állapotuk is jobb azoknak az édesanyáknak, akik teljes munkaidőben dolgoznak, azokénál, akik inkább otthon maradnak a gyermekükkel – állítja egy friss kutatás.

A kutatáshoz 2540 édesanya adatait használták fel, akik 1978 és 1995 között szülték meg első gyermeküket. Az eredményekből kiderült, hogy amellett, hogy a teljes munkaidőben dolgozó anyák boldogabbak, családjuk is jobb anyagi helyzetbe kerül. Az otthon maradó anyukákat pedig akár depresszióba is sodorhatja az anyagi kiszolgáltatottság és társadalmi elszigeteltség. A kutatók hangsúlyozták, hogy ha ráadásul válással végződik a házasság, sokkal nehezebb helyzetben találja magát egy édesanya, akinek munkája sincs, mint aki stabil munkahellyel rendelkezik. „A munka egyfajta célt ad a nőknek, ettől hatékonynak, önállónak érzik magukat” – mondta Adrianne Frech, az Akron és Penn State Egyetem kutatásának vezetője. A kutatók szerint ezért ha egy nő megtervezheti az első terhességét, jobb, ha megvárja, amíg befejezi tanulmányait és férjhez megy, valamint előnyös az is, ha nem vár sokat a szülés utáni munkába állással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top